Selectați pagina

Curtea Constituţională: Militarii pot deţine mai multe cetăţenii

Curtea Constituţională: Militarii pot deţine mai multe cetăţenii

Curtea Constituţională a declarat neconstituţională interdicţia de a deţine cetăţenia altui stat decât a Republicii Moldova pentru militarii prin contract şi studenţii instituţiilor de învăţământ militar superior. Curtea a menţionat că aceste limitări nu sunt proporţionale scopului asigurării loialităţii faţă de stat, afectând dreptul la muncă şi la studii, contrar prevederilor constituţionale, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă, Curtea a subliniat că obligaţia loialităţii militarilor faţă de stat este asigurată prin normele constituţionale şi legale şi nu prin interdicţia stabilită. CC a mai statuat că jurământul militar dat faţă de Republica Moldova reprezintă asumarea responsabilităţii pentru respectarea legilor şi regulamentelor militare, iar încălcarea îndatoririi constituţionale şi legale atrage după sine răspunderea juridică.

Astfel, militarul poate fi atras la răspundere pentru trădare de patrie, divulgarea secretului de stat, predarea de bună voie în prizonierat, părăsirea samavolnică a câmpului de luptă sau refuzul de a acţiona cu arma.   În comunicat se mai spune că în decizia sa Curtea s-a ghidat de normele internaţionale şi naţionale care vizează acest subiect, făcând referire la jurisprudenţa Curţii Europene. Potrivit prevederilor Convenţiei europene cu privire la cetăţenie, Republica Moldova are obligaţia să asigure ca cetăţenii moldoveni care posedă alte cetăţenii să beneficieze de aceleaşi drepturi şi obligaţii ca şi ceilalţi cetăţeni ai Republicii Moldova.

În contextul sesizării, Curtea a remis o adresă Parlamentului pentru a corecta lacunele din legislaţia actuală cu referire la acest subiect.

Sesizarea pentru verificarea constituţionalităţii unor prevederi din Legea cu privire la statutul militarilor a fost depusă de către avocatul poporului, Mihail Cotorobai. În opinia ombudsmanului, aceste restricţii îngrădeau dreptul cetăţeanului la dubla cetăţenie. Totodată, interzicerea impusă militarilor prin contract de a deţine dublă cetăţenie restrânge dreptul acestora la muncă şi la protecţia muncii, dreptul la libera circulaţie şi dreptul la educaţie.

1 Comentariu

  1. V.M.

    Curtea se ghidează de norme europene… Cum poate un soldat sa aibă doua cetățenii? Se pierde principiul de patrie. Neconstituțional este acordul cu UE…

    Răspuns

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne găseşti şi pe:

Статьи на русском языке

Статьи на русском языке