Curtea Constituțională a Lituaniei a decis că statul baltic, membru al UE, este obligat să acorde permise de ședere soților străini ale persoanelor de același sex, în pofida faptului că mariajele dintre persoanele de același sex, nu sunt recunoscute de legea lituaniană.

Prin acest precedent judiciar, Curtea Constituțională din această țară catolică, a declarat neconstituționale deciziile standard de refuz de acordare a permiselor de ședere pentru soții cetățenilor homosexuali care s-au căsătorit în străinătate.

Curtea Constituțională a Lituaniei a decis că practica refuzurilor standard în acordarea permiselor de ședere pentru soții cetățenilor homosexuali care s-au căsătorit în străinătate este una discriminatorie și reprezintă o încălcare a demnității umane. „Refuzul de eliberare a permiselor de ședere nu se poate baza doar pe identitatea de gen sau pe orientarea sexuală”, a reținut Curtea.

Vladimir Simonko, șeful Lithuanian Gay League, a salutat această decizie „progresivă care trimite un mesaj important atât comunității LGBT, cât și politicienilor lituanieni”. „Sper că această decizie va duce la îmbunătățirea atitudinii față de cuplurile de homosexuali”, a declarat Simonko pentru AFP.

Departamentul de migrație a declarat că se va conforma deciziei Curții Constituționale și va începe eliberarea permiselor de ședere pentru soții de același sex.

Constituția Lituaniei definește căsătoria ca o uniune între un bărbat și o femeie. Națiunea lituaniană, de 2,8 milioane de persoane, fiind una profund catolică, nu recunoaște parteneriatele de același sex.

Episcopul Congregației Catolice a Lituaniei a criticat Curtea Constituțională pentru introducerea unei „noi” categorii juridice – acelei a familiilor de același sex. „Postulatul potrivit căruia, conceptul de familie este neutru din punctul de vedere al genului, nu este în concordanță cu învățăturile bisericii”, a spus acesta. „Căsătoria este baza familiei și este încheiată în baza consimțământul reciproc liber al unui bărbat și al unei femei „, a afirmat el într-o declarație.

Potrivit Pew Research Centre, zeci de state din întreaga lume și-au adaptat legislația pentru a permite existența uniunilor dintre persoane de același sex, majoritatea acestora fiind din Europa de Vest.