Selectați pagina

Curs de Supravieţuire Urbană. Învăţături de la Ion Benea, fost ofiţer antitero şi expert în operaţiuni străine

Curs de Supravieţuire Urbană. Învăţături de la Ion Benea, fost ofiţer antitero şi expert în operaţiuni străine

curs supravietuireOmniasig Vienna Insurance Group a găzduit vinerea trecută, timp de opt ore, Cursul de Supravieţuire Urbană. Evenimentul la care au participat şi jurnaliştii doritori de senzaţii inedite i-a avut ca amfitrioni pe Ion Benea, fost ofiţer antitero şi expert în operaţiuni străine cu o experienţă de peste 21 de ani, pe Radu Zimbilschi, director adjunct al Centrului de Supravieţuire Urbană, expert în pregatire practică, şi pe Sever Georgescu, profesor doctor universitar în seismică. Locaţia – Centru de Constatare Daune al companiei Omniasig, din Calea Griviţei 355-357, Bucureşti. La eveniment a participat şi Mihai Tecau, Preşedinte Directorat Omniasig.

Statisticile arată că aproape 38% dintre noi, cel puţin o dată în viaţă, au fost martorii unui accident de circulaţie, ai unei agresiuni fizice, ai unei catastrofe, gen cutremur, inundaţie, incendiu, etc, sau de faţă în împrejurari în care viaţa cuiva a fost pusă în pericol. Aceleaşi statistici arată că peste 4% au fost victime în stuaţiile enumerate şi că nu puţini au fost cei care şi-au dat seama într-un moment anume cât de vulnerabili sunt copiii, bătrânii sau femeile. Conştienţi fiind de suma şi diversitatea pericolelor ce există la tot pasul, pe strada, ca pieton sau ca şofer, în magazine sau săli de spectacole, în parc sau locuri de joacă pentru copii şi de ce nu chiar în propria casă, eliminând din gândire sau vocabular acel stupid „mie nu mi se poate întâmpla” sau „care este probabilitatea să mi se întâmple mie”, Cursul de Supravieţuire Urbană ne-a învăţat să gândim preventiv, în primul rând, şi să fim pregătiţi pentru a gasi soluţii şi de a dobândi noi deprinderi în scopul ieşiri din situaţii cu risc major de vătămare gravă sau deces.

Evenimentul a acoperit subiecte care trateaza atât situaţii teoretice de criză şi metode de a le gestiona, cât şi situaţii practice care presupun autoprotecţia efectivă:

1. Psihologia supravieţuirii şi a fricii;

2. Ieşirea pe ferestra unei maşini şi tehnici de părăsire a locului şoferului;

3. Cutremur: activitaţi premergatoare, în timpul şi dupa producerea seismului;

4. Incendiu: substanţe inflamabile, prevenirea incendiilor, ce trebuie să faci în caz de incendiu şi după stingerea acestuia.

Cursul a debutat cu tehnicile de folosire corectă a spray-ului lacrimogen şi cu statistici interesante despre peisajul specific României la capitolul siguranţă şi accidente, sfaturi utile despre cum să îţi pregăteşti maşina pentru a fi în siguranţă în trafic, de ce sunt importante camerele de filmat în maşină şi care este conţinutul kitului optim de siguranţă în trafic al unui şofer, începând de la banalul dar importantul spray cu gaze, continuând cu lanterne şi cleşti de tot felul şi terminând cu telefonul de rezervă. De asemenea, pentru că 14 din 100 de accidente se termină violent, subiectul principal al introducerii în curs a subliniat importanţa defensivităţii într-o situaţie tensionată, pregătirea necesară şi viteza de reacţie a celui agresat. Cursul a continuat apoi cu tehnicile părăsire într-o secundă a locului şoferului şi ulterior de ieşire dintr-un automobil în cazul unui accident rutier. Jurnaliştii prezenţi, sau mai bine spus doar unii dintre ei, au încercat pe viu senzaţiile. Sub îndrumarea atentă a lui Radu Zimbilschi, chiar s-au descurcat de minune. A urmat apoi prelegerea ţinută de profesorul doctor universitar în seismică Sever Georgescu, care ne-a şcolit, cu imagini cu tot, cu ce trebuie să facem înaintea, în timpul şi dupa producerea unui seism. Apoi s-a continuat cu metodele şi instrumentele de tăiere a centurilor de siguranţă şi de spargere a geamurilor automobilului în cazul în care suntem prinşi acolo în urma unui accident. La final, Ion Benea ne-a învăţat, pe cei mai aventuroşi dintre noi, cam ce ar trebui să cuprindă un rucsac pe care ar fi bine să-l avem pregătit în orice situaţie să-l luăm cu noi imediat în cazul în care trăim pe propria piele fel şi fel de catastrofe, gen cutremur, inundaţie, incendiu şi multe altele.

Foto: Florentin Dincă

Sursa: puterea.ro

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Статьи на русском языке

Статьи на русском языке

Comentarii