Selectați pagina

Cum vrea BNM sa mareasca numarul moldovenilor care folosesc carduri bancare

Cum vrea BNM sa mareasca numarul moldovenilor care folosesc carduri bancare

card bancarAvem carduri, dar preferam banii. Sunt ani buni de cand majoritatea moldovenilor isi primesc salariile pe card, insa asta nu-i determina sa faca si plati fara bancnote. In acest sens, Banca Nationala a pornit o campanie de informare. Timp de jumatate de an, autoritatile vor incerca sa mareasca numarul celor care achita prin intermediul cardului.

Ce-i in mana, nu-i minciuna. Sintagma se potriveste de minune pentru moldoveni in cazul cardurilor bancare. Oamenii prefera sa aiba banii in buzunar si respectiv sa plateasca cu ce au.

Una este mentalitatea, alta e ca si posibilitatile de a achita cu cardul nu sunt dintre cele mai vaste. Si daca in capitala lucrurile s-au miscat in ultimii ani, atunci la tara sa achiti cu cardul inseamna sa vii cu un know-how.

Timp de jumatate de an, Banca Nationala in parteneriat cu Fondul European pentru Europa de Sud-Est va incerca sa convinga moldovenii sa faca plati cu cardul, iar agentii economicii sa creeze conditii pentru ca acest lucru sa fie posibil.

Dorin DRAGUTANU, GUVERNATOR BNM: “Daca comerciantul va avea cerere de la cumparatori, atunci cresc sansele ca el sa-si puna terminal.”

Pentru a fi mai convingator,guvernatorul BNM si-a impartasit si o experienta de a sa la cumparaturi dintr-un centru comercial din Chisinau.

Dorin DRAGUTANU, GUVERNATOR BNM: “Am cerut sa platesc cu cardul si mi-au zis sa cobor sa scot cash, doar ca mie mi-era lene, asa ca demonstrativ m-am dus in alt magazin.” 

In tara noastra exista peste 1,2 milioane de carduri. Dintre ele doar 60 la suta sunt active. Datele statistice arata ca 80 la suta dintre operatiunile prin intermediul cardurile sunt extragerea banilor si doar aproape 20 la suta sunt in scop de plata.

Sursa: PRO TV

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.