Selectați pagina

Cum se poate deosebi adevărul când demonii se arată întocmai ca și îngerii?

Cum se poate deosebi adevărul când demonii se arată întocmai ca și îngerii?

Dacă demonii se arată întocmai ca şi îngerii şi spun lucruri pe care le pot spune şi îngerii, cum se poate deosebi adevărul?

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 90

Iată o întrebare bună. Trebuie să te smereşti pe tine; trebuie să fii într-o stare în care să doreşti adevărul lui Dumnezeu şi să nu umbli după „experiențe”. Desigur, aş spune să devii creştin ortodox şi să urmezi întreaga rânduială care conduce viața creştină. Asta ajută, deşi nu există nici o garanție, pentru că poți fi înşelat şi ca ortodox.

Părinții Bisericii dau câteva sfaturi fundamentale. Spre exemplu, ei afirmă că, dacă ți se arată cineva ca înger al luminii, să nu te încrezi în el. Dumnezeu nu te condamnă dacă întradevăr doreşte să ți se arate şi tu Îl respingi, pentru că dacă într-adevăr vrea să-ți trimită un mesaj, va reveni şi va găsi o cale să ajungă la tine. De altfel, chiar te laudă că nu te-ai arătat încrezător, ca să nu cazi în înşelare.

Cei care se află într-un stadiu duhovnicesc mai înaintat, cu mai multă experiență în astfel de lucruri, au procedat altfel. Avem un exemplu din viața Sfântului Antonie cel Mare, care vedea tot timpul demoni. Atunci când a fost întrebat cum deosebeşte duhurile, a spus: „Când apare un înger mă simt foarte liniştit şi când apare un demon, chiar dacă arată ca un înger, simt o tulburare”.

Aceasta rămâne totuşi o încercare foarte primejdioasă pentru începători, pentru că te poți simți foarte calm şi în prezența demonilor, dacă nu eşti experimentat.

Răspunsul fundamental la întrebarea pe care mi-ai pus-o este, repet, să pătrunzi în rânduiala Bisericii Ortodoxe. Dacă citeşti relatări ca aceea despre Sfântul Nichita şi vezi cum se manifestă demonii, adeseori, numai cunoscând modul în care aceştia vor încerca să te păcălească, poți să respingi imediat amăgirea.

Extras din: PĂRINTELE SERAFIM ROSE – MAI APROAPE DE DUMNEZEU / Ediție îngrijită de Danion Vasile. Editura Biserica Ortodoxă – Editura Bunavestire – Galați, 2003

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.