Selectați pagina

Cum să vopsești ouăle natural

Cum să vopsești ouăle natural

VOPSITUL OUĂLOR NATURAL:

SUNT INDICATE OUĂLE CU COAJA ALBĂ

Chiar dacă vopsitul ouălor natural implică mai multă muncă şi atenţie la detalii, redescoperirea unor metode vechi de colorare cu pigmenţi naturali reprezintă o provocare pentru gospodinele care vor să pună pe masa de Paşte un produs deosebit.

Bineînţeles, când alegem să vopsim ouă în mod natural trebuie să ţinem cont că nuanţele vor fi diferite sau există posibilitatea ca vopseaua să nu prindă aşa cum ne dorim, de aceea fiind indicat să optăm pentru ouă cu coaja albă.

VOPSITUL OUĂLOR NATURAL: OUĂ ROZ CU SUC DE SFECLĂ ROŞIE

Pentru a obţine ouă colorate roz pal este indicaţi să folosiţi sucul de sfeclă roşie. Trebuie să fierbeţi bine ouăle şi apoi să le lăsaţi o noapte într-un recipient plin cu suc de sfeclă, în aşa fel încât culoarea să aibă timp suficient să se stabilizeze.

VOPSITUL OUĂLOR NATURAL: GALBEN „SCOS“ DIN COJI DE CEAPĂ

Este nevoie de cojile de la cinci cepe mari (folosiţi ceapă roşie pentru o nuanţă mai închisă) pentru a vopsi aproximativ 15 ouă. Cojile de ceapă se pun la fiert în apă împreună cu ouăle, într-o oală de trei litri, în care se adaugă două linguri de oţet, pentru fixarea culorii. Se lasă la fiert cam 15 minute, la foc mic, ca să nu crape. Puteţi adăuga şi 2 linguriţe de boia de ardei pentru a obţine o culoare mai intensă. După ce au fiert, ouăle se scot pe o farfurie cu o lingură de lemn şi se lasă la răcit. Când s-au uscat, ouăle se ung cu o bucăţică de slănină sau ulei.

VOPSITUL OUĂLOR NATURAL: SPANAC SAU IARBĂ PENTRU OUĂ VERZI

Spanacul trebuie fiert împreună cu ouăle, iar zeama obţinută le poate colora în nuanţe care pot varia de la gri la verde crud.

VOPSITUL OUĂLOR NATURAL: CAFEA PENTRU OUĂ DE CULOAREA CIOCOLATEI 

Pentru a obţine ouă de culoare maronie, fierbeţi într-un vas suficient de mare 5-6 linguri de cafea şi adăugaţi ouăle. Lăsaţi-le să fiarbă la foc mic timp de 10-15 minute, culoarea devenind mai intensă dacă sunt lăsate mai mult timp. Bineînţeles, nu uitaţi să puneţi în lichid şi o lingură de oţet, pentru stabilizarea culorii.

VOPSITUL OUĂLOR NATURAL: DECORAŢIUNI CU FRUNZE

Pentru a „împodobi“ ouăle tot în mod natural, se taie un dres de nailon subţire în bucăţi suficient de mari cât să îmbrace un ou, şi se fixează pe ou frunze mici de leuştean, pătrunjel, flori de mici dimensiuni etc. Se fac noduri la capetele „punguţei“ din dres, pentru ca frunzele sau florile să stea cât mai fix. Ouăle astfel pregătite se lasă la fiert sau se scufundă în zeama colorată pentru a se impregna, lăsând albă numai zona pe care a fost lipită frunza.

Chimicalele trec în majoritatea cazurilor prin coaja oului şi se transferă în albuş, fiind ingerate. Folosiţi aşadar coji de ceapă, varză roşie sau turmeric! Iată etapele:
– Pregătiţi materialele necesare
Ouă, crăticioare, oţet alb, sare grunjoasă, ingrediente pentru colorare: sfeclă roşie, varză roşie, ceapă roşie, turmeric, cafea, suc de struguri, pulpă de la sucul de morcov, boia de ardei, mure/afine. Pentru luciu veţi avea nevoie de câteva picături de ulei.

– Fierbeţi ouăle timp de 7-10 minute
Lăsaţi-le să se răcească.
– Degresaţi ouăle
Spălaţi-le rapid cu apă şi săpun lichid şi clătiţi-le foarte bine.
– Pregătiţi vopseaua prin fierberea legumelor/ zarzavaturilor cu apă şi sare grunjoasă conform graficului alăturat. În zeama obţinută se adaugă o lingură de oţet.
– Scufundaţi ouăle în vopseaua naturală pregătită
Nu le înghesuiţi, aveţi grijă să fie total acoperite cu lichid, apoi le lăsaţi câteva ore la frigider până prind culoarea dorită (3 ore – veţi obţine culori pale, 8-12 ore pentru o culoare intensă).
– După ce aţi scos ouăle din lichid, uscaţi-le prin tamponare cu un şerveţel, apoi le puteţi unge cu puţin ulei, pentru luciu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

O metodă „mai puțin” naturală

Daca vrei sa incerci ceva nou, poti apela cu incredere la hartia creponata. Ouale vopsite cu hartie creponata sunt deosebite. Este o metoda simpla si ingenioasa de a vopsi ouale.

Mai intai se fierb oualele foc mic pana sunt gata. Se pune intr-un bol otetul, apoi se inmoaie hartia creponata, atentie hartia trebuie sa fie in mai multe straturi, apoi se infasoara cu ea oul fierbinte (folositi manusi de bucatarie). Se lasa pe un prosop aproximativ 10-15 min . dupa care cu atentie se desface hartia de pe ou.
Se pune putin ulei pe un servetel si se ung ouale vopsite.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Статьи на русском языке

Статьи на русском языке