Imperiul lui antihrist va fi unul al minciunii şi cu cât oamenii se vor depărta mai mult de la adevăr, cu atât mai repede acesta se va instala. Iar adevărul nu îl găsim la ştiri, ci într-o viaţă curată. Când vom trăi în aşa fel încât să nu ne mustre conştiinţa, atunci vom avea discernământul de a deosebi binele de rău şi adevărul de minciună. De fapt, nimeni nu ne face aşa de mare rău, cum ne facem noi singuri, dezvinovăţindu-ne şi minţindu-ne pe noi-înşine.

Când ne minţim singuri?

-Ne minţim singuri atunci când ne înşelăm în ceea ce credem, atunci când credem prea uşor ceea ce auzim şi, în general, ne minţim singuri atunci când nu trăim cu Dumnezeu, ci doar spunem toată ziua: ’’ Doamne, Doamne!’’, fără a face voia lui Dumnezeu.

-Ne minţim singuri atunci când nu trăim pezentul, ci râvnim după amintiri din trecut sau după visuri din viitor; ne minţim singuri atunci când nu mulţumim pentru ceea ce avem şi când întotdeauna ni se pare mai bun ceea ce nu avem.

-Ne minţim singuri atunci când vorbim de rău pe cineva şi nu ne amintim şi de părţile lui bune, făcându-ne o singură părere despre cineva, bună sau rea, deşi nu cunoaştem îndeajuns acea persoană, sau nu ne gândim că un om se poate schimba în orice zi.

– Ne minţim singuri atunci când ne gândim doar la noi, fără să cugetăm la ce ar vrea Dumnezeu de la noi sau cum ar fi mai bine pentru aproapele nostru, dând la o parte pe cineva din viaţa noastră pentru că am găsit ceva mai bun.

-Ne minţim singuri atunci când ne credem mai buni dacât alţii, deoarece aparenţele înşeală şi nu ne putem pune în locul lui Dumnezeu şi să-l aşezăm noi pe celălalt mai jos decât noi. Se poate ca înaintea lui Dumnezeu persoana respectivă să fie mai curată şi mai nevinovată decât noi.

-Ne minţim singuri atunci când nu căutăm pacea, şi sub nebuneasca părere că noi vem dreptate, ne războim cu cel de lângă noi.

-Ne minţim singuri atunci când nu folosim timpul cum trebuie şi dăm la o parte datoriile către suflet, înlocuindu-le sau cu grijile lumeşti, sau cu poftele trupului…

Ceea ce trebuie să ştim este că atunci când nu abordăm corect viaţa noastră şi problemele care apar, ne afundăm tot mai adânc în mlaştina păcatelor, deoarece încă nu trăim în adevăr atunci când suntem în minciună, iar fiind în minciună, trăim în păcat.

Mulţi trăind în întuneric nici nu-şi dau seama că păcătuiesc, ci spun în continuare : ’’ Doamne, Doamne ’’ şi continuă să facă zile fripte celorlalţi.

După Sinnghel Ioan Buliga, Din provocările creştinului ortodox în zilele de astăzi