Ne învață Sf. Apostol Ioan: ”Ce ați auzit DE LA ÎNCEPUT (adică de la Hristos, el este alfa și omega, începutul și sfârșitul), în voi să rămână. Și de va rămânea în voi CE AȚI AUZIT DE LA ÎNCEPUT, și voi în Tatăl și în Fiul veți rămânea”.

Cum recunoaștem care este credința cea adevărată?

Cum recunoaștem care este credința cea adevărată?

Ce ne spune prin aceasta sfântul apostol Ioan? Nu ascultați pe cei ce s-au făcut începători de eresuri, pe cei care învață altceva decât ce ați auzit DE LA ÎNCEPUT, de la Domnul Iisus Hristos însuși, și de la Sfinții săi apostoli.

Nu vă lăsați amăgiți de falsele învățături ale celor care vor să schimbe dogmele credinței în Hristos, sau Sfânta Tradiție, sau orice altceva din biserica lui Hristos.

Sfinții apostoli întruniți în sinod la Ierusalim, au dat Bisericii principiile de viețuire în Biserica drept măritoare a Domnului Hristos, pentru a feri pe credincioși de amestecul altor eretici și de dezbinare.

Așadar, Biserica ortodoxă este de la început, de la Domnul nostru Iisus Hristos.

Biserica Domnului nostru Iisus Hristos este DE LA ÎNCEPUT mereu aceeași, aceea care nu a acceptat nici o schimbare, nici o modificare. Aceasta este de la început, care mereu a vegheat prin sfințiții ei arhierei și a curățat Biserica de eretici și erezii, dându-i anatemei, și păzind învățătura de credință și tradiția Bisericii nemodificată.

Cei care s-au făcut începători de erezii au tras credincioșii din Biserica ortodoxă la pierzare, au pierit în iadul veșnic.

Să vedem care sunt aceștia, câțiva din cei mulți:

DACĂ SUNTEȚI ROMANO CATOLIC ,este bine sa știți că până în anul 1054 Biserica dumneavoastră a fost una cu cea Ortodoxă. În acel an Papa de la Roma s-a desparțit de cele patru Patriarhate apostolice (Constantinopol, Alexandria, Antiohia si Ierusalim) și a început să facă schimbări dogmatice. Astfel Biserica dumneavoastră este veche de 1000 de ani.

DACĂ SUNTEŢI UN LUTERAN, religia dumneavoastră a fost întemeiată de către MARTIN LUTHER, un fost călugăr din Biserica Catolică, în anul 1517.

DACĂ APARŢINEŢI BISERICII ANGLICANE, religia dumneavoastră a fost întemeiată de către REGELE HENRIC AL VIII ÎN ANUL 1534, deoarece Papa nu i-a acordat dreptul de a divorța și a se recăsători.

DACĂ SUNTEŢI UN PREZBITERIAN, religia dumneavoastră a fost înființata de JOHN KNOX în Scoţia, în anul 1560.

DACĂ SUNTEŢI CONGREGAȚIONIST, religia dumneavoastră a fost iniţiată de către ROBERT BROWN, în Olanda în anul 1582.

DACĂ SUNTEŢI PROTESTANT EPISCOPAL, religia dumneavoastră a fost o ramură a Bisericii Anglicane, înfiinţată de către SAMUEL SENBURY în coloniile americane, în SECOLUL 17.

DACĂ SUNTEŢI BAPTIST, îi datorati principiile religiei dumneavoastră lui JOHN SMYTH, care a lansat-o la Amsterdam în anul 1606.

DACĂ APARTINETI BISERICII DANEZE REFORMATE, îl recunoaşteţi ca fondator pe MICHELIS JONES, deoarece religia dumneavoastră își are originile în New York, în anul 1628.

DACĂ SUNTEŢI METODIST, religia dumneavoastră a fost fondată de către JOHN ŞI CHARLES WESLEY în Anglia, în anul 1774.

DACĂ SUNTEŢI MORMON, bazele religiei dumneavoastre au fost puse de catre JOSEPH SMITH în Palmyra, New York, în anul 1829.

DACĂ SUNTETI MEMBRU AL BISERICII ARMATA SALVĂRII, SECTA dumneavoastră a fost inițiată de catre WILLIAM BOOTH, în Londra, în anul 1865.

DACĂ SUNTETI MEMBRU AL BISERICII SCIENTOLOGICE, anul în care aceasta religie s-a născut este 1879, iar cea care a fondat-o este MARY BAKER EDDY.

DACA APARTINETI uneia dintre organizatiile religioase cunoscute sub numele „Biserica Nazarineanului”, „Evanghelia Penticostala,” „Biserica Sfânta” sau „Martorii lui Iehova”, religia dvs este una dintre sutele de NOI SECTE fondate de oameni în ultima sută de ani .

DACĂ SUNTETI CREŞTIN ORTODOX, RELIGIA DUMNEAVOASTRĂ A FOST FONDATĂ ÎN ANUL 33 DE CĂTRE IISUS HRISTOS, FIUL LUI DUMNEZEU.
Nu s-a mai schimbat din acel moment.

BISERICA NOASTRĂ ARE ACUM 2.000 DE ANI VECHIME ŞI, DIN ACEST MOTIV, ORTODOXIA, BISERICA APOSTOLILOR ŞI A SFINȚILOR PĂRINŢI, ESTE CONSIDERATA CU ADEVĂRAT
„UNA SFÂNTA SOBORNICEASCĂ ŞI APOSTOLEASCĂ BISERICĂ”.

Aceasta este cea mai importanta moștenire pe care putem să o transmitem tinerilor acestui nou mileniu.

Autor: Pr. Dr. Miltiades Efthimiou