telefon-mobilTelefonul mobil a devenit o prelungire a mainii tale. Nici nu-ti mai poti imagina viata fara telefonul mobil de care esti de-a dreptul dependent. Statisticile o confirma, peste 66 la suta din oameni se declara speriati de faptul ca ar putea pierde sau ca s-ar putea desparti intr-un fel sau altul de telefonul mobil.

Despre telefonul mobil s-a tot spus ca dauneaza sanatatii, insa parca nu-ti vine sa crezi ca sunt adevarate. Iata cum iti afecteaza telefonul mobil sanatatea.

 1. Auzul

 Nu e o problema daca asculti muzica prin casti, de la telefon, la un volum incet. Insa daca dai la maximum, iti supui unui “chin” extraordinar urechea interna, iar, in final, poti ajunge la pierderea auzului.

 2. Carcei

Daca stai tot timpul pe SMS-uri sau pe jocuri, degetele tale vor fi destul de incordate. In plus, incheieturile vor fi tensionate. Cu timpul, se poate ajunge la tendinita. De asemenea, muschii gatului sunt in tensiune, ceea ce duce la aparitia durerilor de gat, ceafa si umeri.

 3. Dependenta

Potrivit unui studiu realizat in Statele Unite, in 2012, peste 66% dintre cei chestionati s-au declarat speriati de ideea ca ar putea fi separati de telefonul lor mobil. De asemenea, 50% dintre tinerii cu varste cuprinse intre 18 si 29 de ani isi folosesc telefonul mobil in timp ce sunt pe toaleta.

 4. Radiatii

Desi nimeni nu a putut spune cu certitudine cat de periculoase sunt radiatiile emise de telefoanele mobile sau daca duc sau nu la cancer, totusi, Organizatia Mondiala a Sanatatii a transmis cateva avertizari potrivit carora, radiatiile emise de telefoanele mobile au potential risc cancerigen.

5. Sindromul vibratiilor fantoma

Aceasta este o “boala” noua si denumeste senzatia pe care multi oameni o au ca le suna telefonul, desi in realitate nu le suna. Un studiu publicat anul trecut, releva faptul ca 9 din 10 adolescenti sufera de acest sindrom. El este cauzat de utilizarea in exces a telefonului mobil.

 6. Sevraj

Pare greu de crezut, insa – ca si in cazul dependentei de alcool sau droguri -, lipsa brusca a telefonului mobil poate duce la starea de sevraj. Printre simptomele declarate de persoanele care au “private” timp de 24 de ore de telefonul mobil s-au numarat: anxietatea, senzatia de izolare, dispozitie proasta, frica.

 7. Tulburari de somn

Trei sferturi dintre studentii de la Standford University, chestionati in anul 2010, au fost depistati cu tulburari de somn. Motivul: dormeau cu telefonul mobil in pat. Se pare ca LED-ul telefoanelor mobile intrerupe productia de melatonina in organism, iar lipsa acestei substante impiedica formarea senzatiei de somn.

  sfatulparintilor.ro