Sfântul Antonie îl întreabă pe diavol:

-Cum înşeli tu pe creştini?

copil rugaciune

Cum înşeală diavolul oamenii ca să nu meargă la biserică

Diavolul îi răspunse:

-Simplu. Caut să-i îndepărtez de Dumnezeu şi de biserică.

-Cum?

-Păi, duminica dimineaţa, merg la ei în pat şi le dau o lene mare, încât nu se mai scoală să meargă la biserică sub pretextul că sunt obosiţi.

-Şi dacă totuşi se scoală să meargă la biserică?

Dacă totuşi se scoală, merg în şifonier, şi de aici declanşez o întreaga ceartă!

-Cum?

-Păi, femeia acum descoperă că nu a călcat cămaşa, că nu a pus un nasture la haină, şi văzând acestea, bărbatul se supără şi nu mai merge la biserică.

-Şi dacă totuşi trec şi peste aceste ispite, şi merg la biserică?

-Dacă merg la biserică, mă ţin după ei la biserică şi acolo îi fac să nu fie atenţi la slujbă!

-Cum?

-Păi simplu. Le fac pe femei să se întrebe una pe alta de unde au găsit pantofii, fustele, baticurile, şi aşa se declanşează o întreagă discuţie. Care distrage atenţia de la slujbă.

-Asta faci femeilor. Dar bărbaţilor ce le faci?

-Şi pentru bărbaţi am o soluţie: după slujbă, îi fac să se invite unii pe alţii la cârciumă, să ia un păhărel, şi de la unul ajung la mai multe păhărele, astfel îmbătându-se, ei ponegresc Biserica de la care au plecat.

Mirat de şiretlicurile diavolului, Sfântul Antonie a spus: „Creştinilor, trăiţi în frica lui Dumnezeu şi cinstiţi ziua Domnului. Nu vă lăsaţi înşelaţi de Satana, care vrea să vă arunce în focul Iadului prin tot felul de ispite şi năluciri. Căci dacă veţi rezista, Dumnezeu vă va răsplăti văzând răbdarea voastră. Fiţi tari şi cuceriţi împărăţia lui Dumnezeu!”

Extras din cartea Povestiri Duhovniceşti a Pr. Pimen Vlad de la Sfântul Schit românesc Lacu – Sfântul Munte al Maicii Domnului