Selectați pagina

Cum destabilizează politrucii economia: prețul real al petrolului de la 1861 încoace

Cum destabilizează politrucii economia: prețul real al petrolului de la 1861 încoace

Deși s-a prăbușit în a doua parte a anului, prețul petrolului rămâne ridicat din perspectivă istorică. Pe graficul întocmit de J. P. Morgan se vede clar cum creșterile fulminante ale prețului tind să fie de scurtă durată, precum toate scumpirile speculative sau influențate de politică, în vreme ce momentele de sobrietate (bear markets) se aștern pe perioade mai lungi.

Pretul-petrolului

Explicația? Jocul cererii și al ofertei. Pe de o parte, scumpirea consistentă a petrolului îi incită pe consumatori să caute alternative, iar pe producători să investească masiv în extinderea producției, ceea ce determină ulterior (dar mai lent) un proces de ieftinire. Pe de altă parte, bulele speculative sunt rezultatul unor factori prin definiție conjuncturali. De exemplu, criza petrolului din anii ’70 este determinată politic (prin restrângerea producției de către OPEC în contextul războiului arabo-israelian) și susținută de tiparnița de bani a țărilor dezvoltate, în încercarea disperată de a masca prin inflație consecințele rarității resurselor energetice. Falimentul politicii keynesiene, dovedit prin explozia inflației, a trebuit reparat prin stabilizarea monetară, creșterea dobânzilor și, evident, criza datoriilor – adică a datornicilor! – în anii ’80. Scumpirea din anii 2000 au aceeași dublă cauză: războaiele din Orientul Mijlociu și expansiunea monetară (boom-ul) declanșată la început în SUA, ulterior în toată lumea.

Morala? Politrucii destabilizează economia. Datorită lor avem războaie. Datorită războaielor cresc nevoile bugetare și implicit tentația de a tipări bani. Distorsiunile prețurilor relative care rezultă induc o anumită alocare a investițiilor – exemplul zăcămintelor de șist din ultimii ani – care nu este neapărat eficientă pe termen lung, dar care la rândul ei generează alte euforii și iluzii. Per total, avem multe vieți și mulți bani risipiți. Și istoria se repetă.

UPDATE

Dacă s-a oprit tiparnița americană, cine va mai urca bursa pân’la cer? Tiparnița europeană?!

OIL-QE

Sursa: logec.ro

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

4 Comentarii

 1. Radu Humor

  Rusii, care stiu foarte bine ce inseamna terorismul islamist, cazul Cecenia fiind foarte recent, cu urmarile lui, arata cu degetul catre americani:

  Dupa atacurile teroriste de la Paris, unii comentatori din Rusia au încercat să lege evenimentele tragice din Franţa de „mașinațiunile geopolitice” ale SUA. În acest sens, una dintre cele mai importante publicații din Rusia – „Komsomolskaia Pravda” – a publicat o serie de interviuri cu diverși experți care au prezentat argumente cu privire la motivele pentru care Washington ar putea fi în spatele atacurilor teroriste de la Paris.

  The Financial Times remarca şi declarația lui Alexander Zhilin, șeful Centrului pentru Studiul Problemelor Sociale Aplicate. Într-un interviu recent, el a sugerat că atacurile din Franța ar putea fi răspunsul SUA dat președintelui francez Francois Hollande, care a cerut UE să ridice sancțiunile împotriva Rusiei. Potrivit lui Zhilin, Washington a folosit atacurile de la Paris pentru o „consolidare” rapidă a intereselor geopolitice ale Washingtonului și Bruxellesului cu privire la problema ucraineană.

  Alti „teoreticieni” ai conspirației din Rusia repeta un punct de vedere popular pe site-urile „conspirologilor”, potrivit căruia agențiile de informații americane ar fi responsabile pentru o serie de atacuri teroriste, inclusiv cel de la 11 septembrie 2001 din SUA.

  http://www.paginaderusia.ro/america-e-de-vina-atacurile-de-la-paris-au-dat-apa-la-moara-conspirologilor-pro-kremlin/

  Like

  Răspunde
  geo said, on ianuarie 14, 2015 at 10:10 am
  DE CE LIPSESTE RUSIA DIN TEORIILE CONSPIRATIONISTE?

  Serviciile secrete americane i-au antrenat pe talibani si au creat organizatia Al-Qaida, cu obiectivul initial de a lupta impotriva militarilor rusi din Afganistan.
  Osama bin Laden a fost agent american si CIA a stiut intotdeauna unde se afla. El, de fapt, nici nu a fost omorat, ci dus intr- o locatie secreta, unde duce o viata de nabab.
  Atentatele de la 11 septembrie 2001 nu au fost comise de islamisti. Turnurile Gemene din New York nu s-au prabusit dupa impactul cu doua avioane de pasageri, ci a fost vorba de o implozie. Salariatii evrei care lucrau in firmele cu sediile in Turnurile Gemene nu au venit la lucru pe 11 septembrie 2001 pentru ca stiau ce urmeaza sa se intample.
  Atentatele din 2001, soldate cu peste 3000 de morti, au fost puse la cale de evreii americani pentru a crea o psihoza de frica si pentru a pune mana pe petrolul arab.
  Mai recent, organizatia Statul Islamic nu este opera jihadistilor. SI este creat tot de americani, pentru a-l da jos de la putere pe Bashar al-Assad. Pe cale de consecinta, atentatele de la redactia revistei Charlie Hebdo si de la supermarketul evreiesc de la Paris au fost regizate de americani, pentru a le arata pisica arogantilor francezi.
  Regimul de la Kiev nu lupta pentru pastrarea independentei Ucrainei. El este alcatuit din papusari dirijati de Occident, cu singurul obiectiv real de a pune tara pe tava Vestului.
  Toate aceste teorii sunt foarte atractive, dar sufera de un mare defect. Nicaieri nu e vorba de Rusia. Oare de ce?

  Răspuns
 2. marele Păcătos

  în satanicescul film “zeigeist”, masonii dezvăluie că totuşi FBI a organizat atentatele teroriste, şi nu talibanii din pustie care de facto nu există, fiind controlul în sua foarte strict cu orice persoană în parte.

  dovadă incontestabilă o vedem cu ochiul liber chiar aici:

  https://www.youtube.com/watch?v=RUSh1vRzYAE&list=PL01D9DA031051551B

  Răspuns
 3. irina

  asa ceva nici nu exista fratilor “organizatia Al-Qaida”..nu exista nici un fel de teroristi nustiu de care nationalitate!!!este o inventie a lor..pentru a tine sub control..si pentru a tine lumea in panica mai tot timpul!si bineinteles aceasta organizatie invizibila…este ca tapul ispasitor atunci cind ei se joaca de-a razboiul…sau mai organizeaza din greaseala sau din placere vre-un atentat…mai fura vre-un avion…mai distruge vre-un stat!!!

  Răspuns

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *