1. Matei: A suferit martiriul în Etiopia, ucis de o rană de sabie.

2. Marcu: A predicat în Alexandria, Egipt. Aici a primit moarte mucenicească, după ce a fost târât pe străzi, de cai până a murit.

Cum au murit Sfinții Apostoli?

Cum au murit Sfinții Apostoli?

3. Luca: A fost spânzurat în Grecia, ca urmare a predicării sale extraordinare, către cei pierduți.

4. Ioan: A gustat soarta martiriului, când a fost fiert în uriașa baltă cu ulei clocotit, în timpul unui val de persecuții la Roma. Cu toate acestea, a fost eliberat în mod miraculos, de la moarte.

Ioan a fost apoi condamnat, la minele de pe insula închisoare Patmos. El a scris cartea sa profetică a Apocalipsei în Patmos. Apostolul Ioan a fost mai târziu eliberat, și a revenit pentru a sluji ca Episcop de Edessa în Turcia modernă. A murit de bătrânețe. Este singurul apostol care a murit în pace.

5. Petru: A fost răstignit pe cruce la Roma, cu capul în jos în anul 67 în timpul persecuțiilor crudului împărat Nero.
Conform tradiției bisericii, el le-a spus călăilor săi, că se simțea nevrednic, să moară în același mod, în care a murit Iisus Hristos.

6. Iacov: Capul bisericii din Ierusalim, a fost aruncat la o sută de picioare deasupra vârfului din sud-est al Templului. El a refuzat să-și nege credința în Hristos. Când au aflat că a supraviețuit căderii, dușmanii lui l-au bătut până la moarte, cu un fel de ciocan.

7. Iacov, Fiul lui Zevedeu: A fost pescar și vânzător de pește, când Iisus l-a chemat la o viață de slujire. Ca lider puternic al bisericii, Iacov a fost decapitat în Ierusalim. Ofițerul roman care îl păzea pe Iacov se uita la el, uimit de felul în care își apărase credința la procesul său. Mai târziu, ofițerul a mers lângă Iacov până la locul execuției. Convertit și convins, el și-a declarat noua credință judecătorului, și a îngenuncheat lângă Iacov, pentru a fi decapitat ca un creștin.

8. Bartolomeu: Cunoscut și ca Natanael, a fost misionar în Asia. El a propovaduit în Turcia de astăzi. Bartolomeu a fost martirizat pentru predica sa în Armenia, unde a fost jupuit de bici.

9. Andrei: A fost crucificat pe o cruce în formă de x în Patras, Grecia. După ce a fost biciuit sever de șapte soldați, i-au legat trupul de cruce cu funii pentru a-i prelungi agonia. Adepții săi au relatat că atunci când a fost condus la cruce, Andrei l-a întâmpinat cu aceste cuvinte: „De mult am dorit și am așteptat acest ceas fericit!” Crucea a fost sfințită de trupul lui Hristos suspendat pe ea. El a continuat să predice călăilor timp de două zile până a murit.

10. Toma: A fost înjunghiat cu o suliță în India, în timpul uneia dintre călătoriile sale de misiune, pentru a întemeia biserica în subcontinent.

11. Iuda lui Alfeu: a fost ucis de săgeți, când a refuzat să-și nege credința în Hristos.

12. Matia: Apostolul ales să-l înlocuiască pe trădătorul Iuda Iscarioteanul, a fost ucis cu pietre și apoi decapitat.

13. Pavel: A fost torturat, și apoi decapitat , de răul împărat Nero la Roma în anul 67. Pavel a îndurat timp îndelungat închisoare, de unde a scris multe Epistole, către bisericile pe care le formase în tot Imperiul Roman. Aceste scrisori, care au predat multe dintre doctrinele fondatoare ale creștinismului, formează o mare parte a Noului Testament.

Modelul vieții lor ne reamintește, că suferințele noastre de aici, sunt într-adevăr mici în comparație cu persecuția intensă, și cruzimea rece, cu care se confruntau apostolii și ucenicii în timpul lor, de dragul Credinței. „Și veți fi urâți de toți oamenii din cauza numelui Meu.” Dar cine va răbda până la sfârșit, va fi mântuit.