Selectați pagina

Cum alegi școala-umbrelă?

Cum alegi școala-umbrelă?

Pentru a-ți putea educa acasă copiii în România fără a avea probleme cu autoritățile este necesară înscrierea lor la o școală la distanță care să îi aibă în evidență și să le elibereze foi matricole și diplome. O asemenea școală este numită în general școală-umbrelă, pentru că oferă acoperire, atât din punct de vedere legal, cât și educațional (dacă părinții o doresc).

În România nu există nicio astfel de școală (n.r.: la momentul publicării articolului nu existau astfel de şcoli, la moment există), deoarece școlile românești nu pot organiza învățământ la distanță. Prin urmare, poți alege numai dintre școlile-umbrelă din străinătate. În Europa educația acasă nu are un statut prea grozav, multe țări având o legislație mult prea restrictivă pentru a susține acest concept. Deci nu vei găsi prea multe școli-umbrelă pe continent (doar în Anglia am dibuit câteva), deși ar fi constituit un mare avantaj, având în vedere convențiile internaționale care se semnează între țările din UE și ușurează echivalarea studiilor.

Am pomenit de echivalarea studiilor, așa că e momentul să explic un pic cum anume te poate acoperi o școală-umbrelă. Educația acasă nu este propriu-zis legală la noi, cu excepția cazului în care copilul suferă o dizabilitate serioasă, caz în care sunt condiții serioase de îndeplinit. Pentru părinții ai căror copii sunt sănătoși există o singură ”scăpare” legală: legea îți dă dreptul să alegi școala și nu te împiedică să alegi una din străinătate, atâta timp cât este acreditată în statul de origine.

Discuția se complică un pic atunci când vine vorba de acreditare, fiindcă în SUA, țara cu cele mai multe școli de acest tip, nu e atât de simplu ca la noi, unde avem o singură comisie, ARACIP, ce se ocupă de acreditare. Acolo fiecare stat are propria legislație educațională, dar există și organizații inter-statale și private/confesionale care pot emite autorizații pentru școli. Ce contează este ca școala să poată emite documente care să fie recunoscute în statul repectiv, dându-i copilului dreptul să se înscrie la evaluările de final de ciclu (SATs) și apoi la facultate. Din acest motiv este important să verificați acreditarea școlii, mai ales pe măsură ce se apropie aceste evaluări.

O altă complicație survine însă din felul în care se obține acreditarea, procedura cerând de obicei ca școala să impună o programă copiilor înscriși, renunțând astfel la libertatea oferită părinților de a-și concepe singuri curriculum-ul sau de a nu folosi niciunul. Prin urmare, veți găsi școli-umbrelă care, punând mai mult preț pe libertatea părinților și a copiilor, nu au urmărit obținerea unei acreditări solide de la stat, ci funcționează cu acreditare de la diverse organizații educaționale private, unele cu caracter religios (confesiunea religioasă este în multe cazuri principalul motiv pentru care părinții americani aleg educația acasă și temeiul multor concesii din partea autoriăților). Cât de bune sunt diplomele emise de ei nu poate garanta nimeni. Desigur nu vor avea greutatea celor emise de școlile de prestigiu. Însă, având în vedere că pentru România e necesară echivalarea, e posibil fie să nu fie atât de important, fie să constituie motiv ca autoritățile să ceară evaluări la fiecare materie. Nu putem ști sigur fiindcă, din câte știu până acum despre echivalare, dosarele se judecă individual, de la caz la caz.

Singurele școli-umbrelă din Europa de care am cunoștință ar fi cele din Anglia, cu atenționarea că au costuri semnificativ mai crescute decât cele din SUA. Aceasta se explică și prin faptul că britanicii nu au nevoie de școli-umbrelă pentru a fi în legalitate, căci educația acasă este la ei perfect legală și lipsită de condiții impuse. Prin urmare, școlile de care vorbesc sunt pentru ei utile mai ales datorită curriculum-ului folosit, materialelor educaționale și asistenței din partea unor profesori. Toate acestea înseamnă automat taxe anuale mai mari.

Vă dau câteva exemple:

http://www.briteschool.co.uk/ – e de fapt o școală online pentru copii de la 9 ani în sus. Elevul trebuie să articipe la lecțiile virtuale zilnice, pe care le poate salva la finalul orei. Costurile pornesc de la 999 și ajung la 2499 de lire pe an: http://www.briteschool.co.uk/fees’brief.htm.

http://www.firstcollege.co.uk/xz-articles/home-essential-info.22/ – tot școală online, pentru copii între 10 și 17 ani, care trebuie să participe la 3 cursuri de câte o oră pe zi, împreună cu un mic grup de copii de același nivel. Temele se transmit prin e-mail. Costurile sunt similare: 2208 lire/an și 1656 lire/an pentru al doilea copil.

http://www.interhigh.co.uk/about_us.asp – școală online, pentru 10-18 ani, 2280 de lire pe an de elev.

http://www.homeeducationspecialists.org.uk/ – școală prin corespondență pentru 11-16 ani, care vinde cursurile separat, cu prețuri de la 145 de lire/curs. Fiecare curs conține manual, fișe, CD-uri audio, teme, teste.

http://www.oxfordhomeschooling.co.uk/ –  școală la distanță de prestigiu, de la 11 ani în sus. Elevul are un profesor-mentor care îi urmărește progresul și cu care discută online și la telefon. Cursurile și manualele se cumpără separat și costă multicel, câteva sute de lire de curs: de exemplu, pentru 11-14 ani – http://www.oxfordhomeschooling.co.uk/ks-course-prices/. Au în vedere mai ales pregătirea pentru teste și facultate și par a fi foarte apreciați.

Toate școlile de mai sus impun parcurgerea unui curriculum. Astfel ajungem la ceea ce cred eu că ar putea fi cea mai utilă distincție în procesul de alegere a unei școli-umbrelă: tipul de educație acasă ales de părinte. Există școli-umbrelă care sunt mai degrabă școli online (cum sunt cele de mai sus) și oferă un pachet educațional complex, cu mai multă sau mai puțină flexibilitate, în funcție de caz. Acestea sunt potrivite pentru părinții care vor să facă educație acasă structurată, cu programă, discipline, ore, manuale, teme, evaluări și tot tacâmul (sau homeschooling). Pentru că oferă toate acestea, costurile sut ridicate și pot ajunge la mii de dolari sau de lire anual de copil, după cum puteți afla mai jos:

http://homeschool.calverteducation.com/ –  e o școală-umbrelă pentru homeschooling cu tradiție, fondată în 1906. Au acreditare solidă și un curriculum ce pare foarte apreciat. Costurile, în funcție de anul de studiu și complexitatea pachetului, variază între 1000 și 4500 $.

http://www.aoacademy.com/index.php – școală cu profil creștin, k-12, la care costurile se stabilesc online în funcție de caz de către un consultant.

http://www.icademy.com/ – școală seculară K-12 (grădiniță-liceu), la care costurile per an încep de la 4995$ pentru programul full-time.

https://www.abekaacademy.org – școală cu profil creștin k-12, la care costurile pentru elevii străini încep de la 445$ pe an la grădiniță și ajung la 845$, respectiv 1495$ pentru programul cu DVD.

http://www.internationalconnectionsacademy.com/ – școală la distanță internațională și seculară, k-12, cu costuri începând de la 4489$/an.

http://sevenstar.org/academy/#Learn Anytime, Anywhere – școală la distanță cu caracter religios, pentru clasele 6-12, la care pentru a fi înscris full-time, elevul trebuie să urmeze minim 6 cursuri, fiecare fiind plătit separat (prețurile încep de la 529$/curs).

Pentru părinții care aleg un tip de educație acasă mai flexibil sau chiar nestructurat (unschooling) și pentru cei care vor să conceapă ei înșiși un curriculum personalizat în limba română, există școlile-umbrelă care nu impun urmarea unei programe, dar care, din această cauză, nu au acreditări la fel de solide. Nimic nu îi împiedică însă să aleagă o astfel de școală, mai ales în anii premergători liceului, și să facă transferul la una dintre cele de prestigiu, care cer urmarea unei programe și pot fi foarte utile în pregătirea pentru examenele de final (atenție, examenele din țara respectivă!).

Având în vedere că nu putem prevedea cum va decurge echivalarea diplomelor, nu putem estima riscul presupus de obținerea diplomei de liceu de la o astfel de școală. Fiecare părinte decide cât de mult preț pune pe libertatea învățării în balanță cu posibilitatea de a echivala diploma de final. Decizia depinde și de drumul ales pentru final: echivalarea diplomei de liceu sau transferul la un liceu de stat în clasele 11/12 și apoi Bac-ul românesc, examenele din SUA sau Anglia sau Bac-ul internațional (care cere frecvență la zi timp de 2 ani și taxe semnificative).

Dau mai jos câteva școli-umbrelă care nu impun programă:

https://www.westriveracademy.com – școală-umbrelă seculară care are copii români înscriși deja, cu taxă per familie de 325$/an, indiferent de numărul copiilor, o taxă inițială de 50$ la înscrierea fiecărui copil și taxe suplimentare pentur eliberarea documentelor începând de la 75$ – foaia matricolă pe un an. Mai multe despre WRA puteți afla și din interviul luat directoarei, Peggy Webb. Diploma de liceu poate fi obținută fără a urma anumite cursuri sau materii: http://www.westriveracademy.com/en/information/high-school-diploma.html.

http://crossroadschristianschool.com/ – școală cu profil creștin, cu costuri mai mici (75$/an/copil pentru clasele k-8, 100$ pentru clasele 9-11 și 165$ pentru clasa a 12-a). Pentru a obține diploma de liceu, elevul trebuie să studieze anumite materii: http://crossroadschristianschool.com/highschool.html.

http://www.homelifeacademy.com/ – școală-umbrelă k-12 cu taxe mici (50$ pentru înscrierea familiei, 60$ taxă anuală de procesare, 50$ taxă pentru elevii din străinătate, 100$/copil pentru primul an și apoi 20$/an pentur clasele k-8, respectiv 40$ pentru clasele 9-12). Școala nu cere și nici nu oferă curriculum sau materiale, însă cere la înscriere un plan educațional pentru fiecare elev, conceput de părinți. Acest plan trebuie să conțină nume de cursuri, manuale, cărți ce urmează a fi studiate. Nu știu cum se aplică asta la elevii din afara SUA. Ca și Crossroads Christian School, școala cere urmarea anumitor cursuri pentru a elibera diploma de liceu: http://www.homelifeacademy.com/highschool/Default.aspx?id=29.

După cum ați putut vedea, nici alegerea unei școli-umbrelă dintre cele de mai sus nu asigură un parcurs simplu până la diploma de liceu, cu excepția WRA, care e mai îngăduitoare, din pasiune pentru unschooling. Partea bună este că pe măsură ce se apropie de anii de liceu, copiii simt ei înșiși nevoia de structură și pot înțelege, accepta și urma fără probleme un program riguros de pregătire pentru final, mai ales dacă au clar în minte ce vor să facă după liceu.

Sper că am reușit să vă lămuresc măcar parțial în privința școlilor-umbrelă. Aștept comentariile voastre și sper să găsesc printre ele și alte școli-umbrelă cu care ați avut de-a face.

Sursa: http://homeschooling.urbankid.ro

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

1 Comentariu

  1. Anamaria

    Bună ziua.

    Numele meu este Anamaria Sau, locuiesc în UK, țara galilor și fac HS cu fetița mea de 8 ani de aproape 1 an de zile. Nu am înscris o momentan la o școală umbrela pentru că informațiile despre cum funcționează HS le am aflat pe parcurs. Cunoașteți copii care au fost înscriși la o școală umbrela iar apoi au intrat în învățământul liceal din Romania? Au fost echivalate studiile de acasă ? Noi momentan suntem aici ,dar e posibil ca în câțiva ani să revenim în țară și aș vrea să știu dacă e posibil acest lucru și ce probleme au întâmpinat părinții în acest drum?

    Răspuns

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *