nastereSe nasc cu jumatate de inima, cu stomacul in afara abdomenului sau cu cate doua organe genitale. Nu este un scenariu de groaza – e o realitate crunta in care traim. In ultimii ani tot mai multi copii vin pe lume cu malformatii congenitale extrem de grave, cele mai frecvente fiind viciile cardiace. Medicii fac totul ca sa-i scape cu viata, dar nu intotdeauna le sta in puteri. Specialistii spun ca aceasta crestere alarmanta a cazurilor socante este din cauza apei si alimentelor pline de nitrati, a fumatului si alcoolismului.

Tatiana are doua luni. Ea s-a nascut prematur, cu un viciu cardiac care ii sufoca zilele una cate una. A fost plimbata cateva saptamani prin spitalele raionale, ca intr-un final sa ajunga la Centrul Mamei si Copilului din capitala unde a fost operata.

 Aici nu este amenajata o sala pentru astfel de operatii, dar fetita, care e conectata la aparate nu putea fi transportata la Spitalul Republican. Asa ca, au venit medicii la ea, cu tot cu echipament.

Medicii spun ca viciile cardiace sunt cea mai frecventa malformatie congenitala in Moldova, iar numarul lor a crescut alarmant in ultimii ani.

 Unele cazuri ii socheaza pana si pe medici. Au fost copii fara anus, fara vezica urinara, fara esofag sau fara organe genitale.

 In clinica de chirurgie am gasit toate locurile ocupate. Un copil – cu un plaman gaurit. Altul cu o malformatie complicata a cailor biliare. Si o multime de mame care se tot intreaba cum de copiii lor s-au nascut bolnavi.

Specialistii spun ca de vina pentru cresterea numarului de malformatii este si modul nesanatos de viata.

 Medicii spun ca in Moldova exista si specialistii si tehnica necesara pentru a opera majoritatea malformatiilor.

[youtube]http://youtu.be/pb3gOYejZMs[/youtube]

protv.md