Selectați pagina

Cu dreapta socotinta se castiga mantuirea

Cu dreapta socotinta se castiga mantuirea
Cel mai important lucru este dreapta socotinţă (discernământul)

Cel mai important lucru este dreapta socotinţă (discernământul)

De foarte multe ori săvârșim anumite nevoințe dar pentru că sunt fără dreapta socoteală, pot fi atinse de mândrie, de iubire de sine, de slava deșartă, de habotnicie, de dispreț față de cei ce nu pot face ceea ce noi facem și așa mai departe.
Sfântul Antonie fiind cu ucenicii, îi întrebă:
– Ce este mai important pentru mântuire? Ucenicii îi răspund:
– Rugăciunea.
– Nu, răspunde Sfântul Antonie.
Apoi ucenicii continuă să înşire faptele pe care le considerau mai importante:
Postul, privegherea, smerenia, îngrijirea săracilor şi a bolnavilor, primirea de străini, milostenia, dragostea faţă de om, la care ei au primit răspunsul:
Nu este adevărat!
Apoi Sfântul Antonie le-a spus:
– Cel mai important lucru este dreapta socotinţă (discernământul). Toate faptele de mai sus trebuie făcute, dar cu dreaptă socotinţă.
Zis-a iarăşi: sunt unii care şi-au topit trupurile lor cu nevoinţa şi pentru că nu au avut ei dreaptă socotinţă, departe de Dumnezeu s-au făcut.

Ajută-ne Doamne să dobândim dreapta socotință și simplitatea minții și a faptelor noastre, ca nimic din ceea ce facem sau vom face să nu ne ridice cu mintea peste semenii noștri în vreu fel sau altul! Întotdeauna când reușim să facem ceva să credem cu tărie că am făcut ceea ce eram datori să facem. Să nu așteptăm cumva vreo răsplată de la semenii noștri și nici măcar de la Dumnezeu ptr vreun lucru împlinit, ci să fie doar faptele firești ale ființei nostre unite cu Hristos, Fiul lui Dumnezeului Celui Viu! Amin!

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

1 Comentariu

  1. simona

    Cand vom implini toate poruncile Domnului , atunci sa ne numim slugi netrebnice. Iar daca implinim ceva , sa consideram ca lucrul nu este al nostru , ci al lui Dumnezeu . Iar noi , oamenii , nu putem cu a noastra putere sa facem , decat lucruri rele.

    Răspuns

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.