Selectați pagina

Cu ce drept ar intra Rusia in Ucraina? Cu ce drept au intrat SUA in Irak?

Cu ce drept ar intra Rusia in Ucraina? Cu ce drept au intrat SUA in Irak?

iraq-warVad ca tot mai multa lume insista pe iminenta interventie a Rusiei in Ucraina. NATO avertizeaza, SUA atrage atentia, UE se impacienteaza, Romania se burzuluieste: cu ce drept? Cu ce drept poate Putin sa intervina peste un stat suveran si sa-l opreasca de la masacrarea sistematica si stiintifica a propriilor cetateni?

Pai, eu zic ca ar fi vorba despre acelasi drept pe care l-au citat SUA cand au intervenit in Irak si Afganistan sau NATO, cand a bombardat Serbia.

O invazie a Ucrainei de catre rusi e o idee proasta si poate degenara. Problema este de ipocrizie. Cata vreme invadatorii erau americanii, toata lumea aplauda. Cand rusii decid sa faca acelasi lucru, dintr-o data e naspa.

Evident ca niciodata nu e o idee buna sa invadezi o alta tara. Dar, daca tot suntem sensibili la chestiuni ce tin de suveranitate, granite, razboaie, trebuia sa spunem inca de acum 10-15 ani, ca nu e in regula sa invadezi o tara cautand arme de distrugere in masa, cand toata lumea, mai putin tu, zicea ca acestea nu exista.

La fel, cand Serbia a incercat sa pacifice Kosovo – si acolo chiar erau teroristi care ucideau populatia civila sarba sau atacau politistii – trebuiau lasati sa-si rezolve problema, asa cum au fost lasati ucrainienii. Dar, nu; NATO a decis sa bombardeze Serbia pentru a o forta sa-si retraga trupele din Kosovo. Si toata lumea a zis ca s-a procedat corect.

Iata, insa, ca vine acum Rusia cu acelasi motiv: protejarea populatiei civile si toata lumea spune ca nu e corect, ca e agresiune, ca sunt granite, ca e vorba de suveranitate.

Sa mai facem o analogie. Cand e vorba de conflictul din Israel, se insista ca Hamas sa opreasca rachetele si sa vina la masa tratativelor. Cand e vorba, insa, de Ucraina, se insista ca fortele guvernamentale sa distruga rebelii pentru a nu le da posibilitatea acestora sa negocieze.

Va recomand articolul “Why arming Ukraine is a bad idea”, publicat pe un blog afiliat Washington Post, scris de Kimberly Marten, profesor de stiinte politice la Barnard College, Columbia University.

Pe scurt: armata ucrainiana este intr-o situatie dezastruoasa, fara disciplina si neinstruita, iar pe langa trupele regulate lupta o sumedenie de trupe paramilitare platite de politicieni si oligarhi, asupra carora nu se exercita nici un control. Planificarea misiunilor se face prost, aprovizionarea cu munitie si alimente este deficitara iar militarii prefera sa paraseasca pozitiile si sa-si abandoneze armamentul si sa treaca in Rusia cand situatia devine grava. Prin urmare, spune autoarea, a livra arme trupelor ucrainiene este periculos deoarece ar putea sa le abandoneze in mainile rebelilor sau ale rusilor iar trupele paramilitare le-ar putea folosi impotriva populatiei civile.

Scris de Razvan Bibire, contrasens.com

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

1 Comentariu

  1. robert

    Bun articol

    Răspuns

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *