just marriedCroaţii au votat pe 1 decembrie în favoarea revizuirii Constituţiei pentru a împiedica mariajul homosexual. Referendumul a fost solicitat de ONG-urile conservatoare din țară.

Pe de altă parte, gestul a fost considerat discriminatoriu de apărătorii drepturilor omului.

Potrivit rezultatelor oficiale după verificarea buletinelor de vot în 99 % din centrele de votare, 65,76 % dintre croaţi au răspuns “Da” la întrebarea dacă mariajul trebuie înscris în Constituţie ca “uniunea între un bărbat şi o femeie”.

Biserica catolică – foarte influentă – a sprijinit din plin organizarea acestei consultări. “Mariajul este baza familiei şi a societăţii. Croaţii au dreptul să spună dacă pentru ei mariajul înseamnă uniunea între un bărbat şi o femeie”, a declarat în cursul zilei Zeljka Markic, preşedinta colectivului conservator “În numele familiei”, care s-a aflat la originea acestei consultări.

La rândul său, şeful statului, Ivo Josipovic, a notat că “problema ridicată este de ordin etic şi nu ar schimba mare lucru”. “Mesajul şi rezultatul scrutinului trebuie totuşi respectat”, a opinat preşedintele croat, încheie Agerpres.