protectie_socialaCriza şomajului îşi pune puternic amprenta asupra cheltuielilor bu­getare alocate de ţările europene protecţiei sociale, acestea crescând în ultimii ani chiar dacă Europa s-a lansat într-o cursă a austerităţii, informează ZF.ro.

Cu echivalentul a 33% din PIB alocat acestor cheltuieli, Franţa rămâne campioană mondială anul acesta.

Potrivit sursei, în Franţa, cea mai mare parte a cheltuielilor bugetare se duce pe protecţia socială, adică pe pensii, indemnizaţia de şomaj, alocaţii pentru familii, indemnizaţii de handicap şi altele. În 2013, aceste cheltuieli vor ajunge la 33% din PIB, potrivit calculelor OCDE, comparativ cu 32,5% în 2012 şi 32% în anul precedent.

Experţii menţionează că Germania controlează mai bine cheltuielile în acest sens. Dacă în 2009 nivelul era de 27,8% din PIB, anul acesta va ajunge la 26,2% din PIB, totuşi mai mare decât cel din anul anterior. Acum Germania are cea mai scăzută rată a şomajului de după reunificarea ţării.

În clasamentul OCDE Grecia este prezentă cu un declin semni­ficativ, de la 24% la 22%. Grecia este însă o ţară care s-a obligat să diminueze cheltuielile pentru a primi asistenţă financiară interna­ţională.

Şi în Irlanda cheltuielile s-au redus, dar Irlanda este un stat asistat financiar dat drept exemplu de elev silitor în tratamentul cu austeritate.