Selectați pagina

Criza şomajului obligă ţările europene să cheltuiască mai mult pe protecţia socială

Criza şomajului obligă ţările europene să cheltuiască mai mult pe protecţia socială

protectie_socialaCriza şomajului îşi pune puternic amprenta asupra cheltuielilor bu­getare alocate de ţările europene protecţiei sociale, acestea crescând în ultimii ani chiar dacă Europa s-a lansat într-o cursă a austerităţii, informează ZF.ro.

Cu echivalentul a 33% din PIB alocat acestor cheltuieli, Franţa rămâne campioană mondială anul acesta.

Potrivit sursei, în Franţa, cea mai mare parte a cheltuielilor bugetare se duce pe protecţia socială, adică pe pensii, indemnizaţia de şomaj, alocaţii pentru familii, indemnizaţii de handicap şi altele. În 2013, aceste cheltuieli vor ajunge la 33% din PIB, potrivit calculelor OCDE, comparativ cu 32,5% în 2012 şi 32% în anul precedent.

Experţii menţionează că Germania controlează mai bine cheltuielile în acest sens. Dacă în 2009 nivelul era de 27,8% din PIB, anul acesta va ajunge la 26,2% din PIB, totuşi mai mare decât cel din anul anterior. Acum Germania are cea mai scăzută rată a şomajului de după reunificarea ţării.

În clasamentul OCDE Grecia este prezentă cu un declin semni­ficativ, de la 24% la 22%. Grecia este însă o ţară care s-a obligat să diminueze cheltuielile pentru a primi asistenţă financiară interna­ţională.

Şi în Irlanda cheltuielile s-au redus, dar Irlanda este un stat asistat financiar dat drept exemplu de elev silitor în tratamentul cu austeritate.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *