Selectați pagina

Nu mai este nevoie de altă dovadă că erezia a pătruns în Biserică: Crezul eretic papistaş rostit într-o catedrală din Grecia

Nu mai este nevoie de altă dovadă că erezia a pătruns în Biserică: Crezul eretic papistaş rostit într-o catedrală din Grecia

Articolul începe la sursă cu un comentariu al administratorului site-ului: am primit prin e-mail acuzația referitoare la schimbarea inacceptabilă a Simbolului de Credință, care a avut loc în catedrala mitropolitană Sfântul Ioan Botezătorul a Mitropoliei de Neapole și Stavrupoli (o zonă de periferie a Tesalonicului – n.trad.).

Acuzații legate de aceeași întâmplare am primit și de la alți credincioși, care au fost prezenți în biserică la acel moment și care au menționat că s-a produs tulburare în rândul credincioșilor în legătură cu rostirea crezului papistaș.

Și acum articolul în sine (nădăjduim că nu este un fake news, dar ne-am făcut datoria de a informa cele găsite pe un site care spune că se respectă – n.trad.):

Astăzi dimineață, marți 11 iunie 2019, am fost prezenți ca și credincioși la Liturghia săvârșită în biserica mitropolitană a eparhiei de Neapoli și Stavrupoli, cu ocazia sărbătorii onomastice a episcopului nostru Barnaba.

Printre cei prezenți au fost și mulți preoți, precum și mitropolitul Antonie de Glifada, mitropolitul Nichifor al Mănăstirii Vlatadon, episcopul Dimitrie de Thermis, pr. prof. dr. Vasilios Kaliakmanis, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Tesalonic.

După ce cântăreții au început să rostească Crezul, la porunca mitropolitului locului, a continuat să citească numai deputatul și avocatul Stamatis (de la partidul Noua Democrație), căruia i s-a dat o carte, iar el a continuat, spunând despre Duhul Sfânt că Acesta „purcede de la Tatăl și de la Fiul.”

(Acest Stamatis este originar din Thesalonic, a fost acum câțiva ani și ministru al Justiției în Grecia, acum este deputat și practică meseria de avocat, adică este un om care știe ce spune, ce vrea să spună, nu vorbește gura după el, mai ales cu o carte în față – n.trad.)

În clipa aceea, unii dintre noi, credincioșii, care am înțeles ce se întâmplă, ne-am ridicat și am plecat din biserică, în vreme ce alții și-au dat seama mai târziu ce s-a petrecut și le-a părut rău (că au rămas). Nimeni nu a reacționat public, nici mitropolitul, nici vreun preot, nici în acel moment, nici după aceea. Nici nu a spus nimeni ca deputatul Stamatis să mai repete Crezul o dată, ortodox.

Conform mărturiei unui preot care se afla atunci în altar, câțiva preoți s-au revoltat, însă lumea nu și-a dat seama (în general au microfoane bune în biserică și nu se aud șoaptele sau bârfele; știu cum este, am trăit acolo și am văzut ce „sistem” sonor au – n.trad.), iar mitropolitul Barnaba le-a spus să se liniștească, pentru a nu se produce gălăgie și scandal, căci oricum lumea nu a înțeles ce s-a întâmplat.

Ne-au schimbat crezul. Nimeni nu li se opune.

Nu mai este nevoie de altă dovadă că erezia a pătruns în Biserică.

Martori ai evenimentului:

Eleni și Maria Karafilidou

și ceilalți împreună cu ele

La comentarii se spune așa:

– în această Mitropolie de multe ori s-a văzut clar faptul că sunt filo-ecumeniști și filo-papistași;

– această știre nu apare decât pe acest site, katanixi; cereți de la Mitropolie înregistrarea slujbei, ca să verificăm că așa este cum spun acuzațiile;

„mâine sun la Mitropolie”;

– dacă era acuzată Mitropolia de vreo problemă economico-financiară, deja exista anunț-răspuns oficial; referitor la cele întâmplate însă…?

Concluzie: să vedem ce se va întâmpla, dacă a fost o bâlbâială de deputat sau ceva eretic intenționat și trecut cu vederea de ecumeniști… sau ce altă „explicație”…

Sursa: https://katanixi.gr/2019/06/12/%cf%80%ce%b1%cf%80%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%cf%80%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b5%cf%8d%cf%89-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%bc%ce%b7%cf%84%cf%81%cf%8c%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b7-%ce%bd%ce%b5%ce%b1%cf%80%cf%8c%ce%bb/

Traducere din limba greacă de pr. Ciprian Staicu

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.