Creştinii suspectează că „anumiți oameni au primit o sumă mare de bani și acum trebuie să-şi îndeplinească angajamentul prin orice mijloace”.

La 7 iunie 2019 enoriaşii Bisericii Sf. Nicolae a Bisericii Ortodoxe Ucrainene din sat. Budeatici, districtul Ivanâci, regiunea Volyn, pentru a treia oară consecutiv au ţinut piept încercării de a lua cu forța clădirea bisericii de către reprezentanții Bisericii Ortodoxe a Ucrainei.

În Episcopia Vladimir-Volyn a Bisericii Ortodoxe Ucrainene s-au înmulţit încercările de capturare a bisericilor după ce judecătorul Tribunalului Administrativ Regional din Volyn a închis procesul intentat la reclamaţia protoiereului Ivan Sabivceak privind modificările aduse ilegal la statutul parohiei în favoarea Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, informează spzh.news

După cum reiese din textul hotărârii judecătorești, în instanța administrativă au ajuns la concluzia că esența litigiului ţine de sfera de activitate a Tribunalului economic. Deoarece dosarul a fost închis, reclamantului i-a fost returnată taxa plătită de el.

Decizia instanței administrative va fi contestată în apel, însă activiştii  Bisericii Ortodoxe a Ucrainei din sat. Budeatici, fără să intre în detalii, au început să răspândească vestea că „cazul a fost câștigat” și au încercat din nou să acapareze biserica.

Adunarea parohială a comunității Sf. Nicolae a Bisericii Ortodoxe Ucrainene din sat. Budeatici a avut loc la 10 martie 2019.

Comunitatea a decis să nu-şi schimbe jurisdicția. Din cei 750 de locuitori ai satului, aproximativ 400 au semnat pentru apartenenţa la Biserica canonică, dar nimeni nu ia în considerare procesul verbal legal al adunării parohiale, în timp ce „grupul de inițiativă” pentru trecerea la BOaU a adunat în sprijinul lor mai puțin de 180 de semnături, dintre care jumătate sunt deja retrase. Adunarea a unui mic grup de adepţi în favoarea BOaU a avut loc o săptămână mai târziu, comunitatea teritorială fiind reprezentată și de oameni de alte confesii sau persoane care nu au intrat niciodată în biserică.

La 16 aprilie 2019 şeful administrației regionale din Volyn a emis un decret potrivit căruia, printre mai multe alte parohii ale Bisericii Ortodoxe Ucrainene, documentele statutare ale comunității din Budeatici au fost reînregistrate în favoarea BOaU. În cea mai mare parte, în această situație, locuitorii satului au fost șocați de faptul că „grupul de inițiativă”, în fapt, îl exclude pe preotul care a construit și a făcut să prospere parohia din sat.

Vom aminti că la  21 aprilie, de Duminica Floriilor, enoriașii au descoperit că lacătăle de pe poarta bisericii au fost tăiate și schimbate, iar pe uşa bisericii era agăţat un lanț.

În această zi comunitatea Bisericii Ortodoxe Ucrainene a săvârşit prima sa liturghie sun cerul liber și continuă să o facă până în prezent: biserica este închisă, dar creştinii stau de pază zi şi noapte pe teritoriu pentru a preveni capturarea forţată.

Vineri, 7 iunie, enoriaşii au aflat că satenii au fost invitați în mod oficial la „slujba de sărbătoare”, în timpul căreia, în prezența primarului CTI Poromovo Nedişciuk, urma să aibă loc „deschiderea oficială” a noii comunități a Bisericii ortodoxe a Ucrainei și de asemenea „inventarizarea”.

Sâmbătă, 8 iunie, la ora 6:30 dimineaţa, a început slujba la biserică, la care s-au adunat preoți din parohiile vecine, şi vreo 80 de enoriași.

Mai târziu, după cum s-a raportat, s-au apropiat adepţii BOaU (vreo 20 de persoane), care au rămas sp-şi vadă consătenii acolo. Probabil, raiderii aveau intenţia să intre pe teritoriul bisericii și să deblocheze intrarea (după zvonuri, aveau de gând să taie ușile din lemn).

În ajun, la 3 noaptea, doi reprezentanți ai „grupului de inițiativă” Makarciuk și Pavlovici au fost văzuți în haine de menaj, cu un obiect de fier în mână, nu departe de biserică. Ei mergeau spre casele lor și își ascundeau fețele.

Reprezentanții BOaU din alte parohii au fost invitați la „deschiderea bisericii” capturate.

Clerul Bisericii ortodoxe a Ucrainei a fost uimit de ceea ce se întâmpla în Budeatici și că, de fapt, numeroasa comunitate religioasă nu dorește să plece nicăieri și îşi apără proprietatea. După o scurtă așteptare, activiştii s-au consultat și s-au îndreptat spre cimitir până la portiţa care s-a dovedit a fi deschisă: lăcata smultă era jos pe pământ. Au intrat pe teritoriu și s-au repezit la ușa bisericii, dar creştinii i-au împins la o parte, le-au blocat intrarea și s-au rugat.

După slujbă, pe teritoriul bisericii a venit un reprezentant al autorităților locale, care a spus că dorește o soluționare pașnică a conflictului și că nu împărtășește nici unul dintre punctele de vedere. Comunitatea a fost rugată să predea cheile susținătorilor BOaU, deoarece ei aveau toate documentele necesare, însă oamenii nu au fost de acord.

În prezența poliției, lăcata smultă a fost înlocuit cu alta, iar cheia a fost predată starostei bisericii pentru păstrare. Împreună cu reprezentanţii poliţiei au hotărât să nu intre pe teritoriul bisericii și să nu se întreprindă nici un fel de acțiuni până la soluționarea litigiului la Judecată.

Cu toate acestea, comunitatea știe că în această sâmbătă, 16 iunie, actuvuştii planifică din nou un atac, pentru care se adună „tineri sportivi”. Din spusele credincioșilor Bisericii Ortodoxe Ucrainene, ei doresc ca toată lumea să audă, să vadă și să înţeleagă starea reală a lucrurilor: „anumiți oameni au primit o sumă mare de bani, acum trebuie să îşi îndeplinească angajamentele cu orice preţ, prin urmare, nu acordă atenție nimănui şi nu se uită la nimic, îşi rezolvă problemele încălcând legile și normele morale”.