Selectați pagina

Crestinii omorati si Bisericile devastate in Siria – O conversație cu un preot ortodox de acolo

Crestinii omorati si Bisericile devastate in Siria – O conversație cu un preot ortodox de acolo

Ortodocsi omoriti in SiriaPortalul ortodox Pravosalvie.ru a hotarat sa ascunda identitatea acestui preot pentru a nu ii pune viata si familia in pericol.

– Părinte, vă rugăm să ne spuneți despre situația actuală a creștinilor ortodocși din Siria.

– Ne confruntăm cu o mare persecuție de către musulmani. Acum, musulmanii au venit in Siria din 29 de țări diferite, pentru a participa la jihad, și să efectueze un “război sfânt”, ei au luat o mulțime de bani din Arabia Saudită, Qatar și alte țări. Acesti nou-veniți musulmani în colaborare cu alte grupari locale și musulmani sirieni, recurg la atacuri teroriste și alte acte de violență împotriva populației civile.

rebeli Sirieni

In fotografia de mai sus avem un “rebel” sirian fotografiat cu “prada de război” – o cruce și un epitrahil.

Au declarat un “război sfânt”, se tortureza și se ucid preoți ortodocși – au scos ochi, au rupt oase si taie din trupurile lor, așa cum a fost mutilat tatăl lui Thaddeus Al-Haddad. Rapesc preoți și episcopi, femei creștine și tineri, nimeni nu știe unde sunt și ce s-a întâmplat cu ei. Unii au fost răpiți cu mai mult de un an în urmă și încă nu știm soarta lor. Unora le-au confiscat casa iar altele au fost distruse în luptă. În ultimele luni, în fiecare zi ne aduc o noua tragedie. De exemplu, ieri au furat un autobuz cu femei și copii. Liderii militanți au facut un apel pentru a ucide direct preoții și călugării, sa rupa cruci, sa nu lase nimic crestin intreg. Au distrus mai multe biserici și mănăstiri. Persecuția afectează nu numai ortodocșii, dar și creștinii de alte confesiuni. Mulți creștini trăiesc în frică pentru copii lor. Cine are ocazia, merge în străinătate, dar ma refer în principal la cei care au rude în alte țări, și care au destui bani.

Există comunități care sunt pe deplin capturate de rebeli. Există emis un termen de cateva zile de catre rebelii sirieni de a pleca din zona toti crestinii iar acei creștini care nu au putut să scape din aceste locuri sunt obligați să plătească “jizya” – o taxă specială pentru dreptul de a fi un creștin, iar femeile trebuie sa isi acopere fata, ca o femeie musulmana. În cazul în care nu plătesc “jizya”, sunt ucisi. Nu este bine dacă toți creștinii lăsa Siria, deoarece atunci Biserica va disparea. Prin urmare, Biserica este într-o poziție foarte dificilă. Rugăciunea – singurul nostru sprijin. Le punem pe toate în mâinile lui Dumnezeu.

-Te rog, spune-ne despre Mitropolitul  Paul, răpit de către insurgenți suniți.

– S-a facut o lună și zece zile de când Mitropolitul a fost răpit, iar noi încă nu știm ce sa întâmplat cu el. Am vrut să știu dacă el este încă în viață, dar chiar nu se poate afla. Acesta este cu adevărat un om al lui Dumnezeu, plin de iubire pentru Dumnezeu și de viață de dragul Bisericii. El este unul dintre cei mai importanti părinți spirituali ai Bisericii Ortodoxe din Antiohia. A devenit călugăr pe Muntele Athos și a fost activ, dar mai târziu, când a fost ales și hirotonit episcop, el nu a părăsit regulile sale monahale. Citește rugaciuni si noaptea dupa randuiala monahala, se trezește devreme și în general face tot ceea ce trebuie facut in viata monahală. Mitropolitul Paul a fondat comunitatea monahală, douăzeci dintre noi, unul dintre fratia noastra este acum Mitropolit Argentinian. Episcopul a facut, de asemenea, mănăstire de femei, unde vietuiesc aproximativ douăzeci de surori și în plus, el are mai mult de o mie de copii spirituali din întreaga lume. Mitropolitul Paul – un om foarte umil care vorbește puțin și numai ceea ce este cu adevărat necesar. Cu putin timp înainte de răpire, ne-am dus împreună în oraș. L-am întrebat, “Gheronda, de ce nu te duci pe jos? Acest lucru este periculos, deoarece mulți au fost răpiți. ” Și el mi-a zis: “Martiriul – acesta este modul infailibil.” Și acum nu știu ce s-a întâmplat cu el.Nici nu știu pe cine să întreb, unde să mearg, ce să fac.

– Ce, în opinia dumneavoastră, în viitor, s-ar putea desfășura în Siria?

Este dificil sa nu iti asumi nimic intr-un razboi in care sunt implicate atatea parti, acesta nu este un război de tip clasic între două țări. Dar pot spune un singur lucru: în cazul în care nu eram pro sprijinul Rusiei, ne-am fi pierdut deja Siria. Singurul lucru care poate fi făcut acum de creștinii sirieni – este să se roage. Nu este important cine va muri mai devreme sau cine mai târziu ci unde vor merge sufletele noastre după moarte. Acum, moartea este aproape de toată lumea. De exemplu, recent am mers pe strada, iar soferul cu care eram a vrut să mearga pe o stradă laterală, dar în ultimul moment i-am spus, “Să ne întoarcem” Și, de îndată ce ne-am intors, pe acea strada o bombă a explodat. Dumnezeu ne protejează!

– În Rusia, sunt colectate donații și ajutoare umanitare pentru victimele opoziției militare în Siria. Putem sa ajutam si altfel sirienii ortodocsi?

– Poate in momentele cand vor fi puse in pericol adaposturile de copii si femei. De fapt, creștinii nu doresc să părăsească casele lor și locurile lor de origine, dar se întâmplă trebuie să o facă pentru mântuirea oamenilor. Dar cel mai important – roagă-te pentru noi!

Sursa: Blog-ul Ortodox in Tara Fagarasului

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

2 Comentarii

 1. marele Păcătos

  prigoana prin arabi-neortodocşi, trebuie să înceapă prin catolici acum în iunie după “soborul” spurcaţilor, şi apoi prin chiorii de budişti.
  Dacă Preoţimea Ţării Moldovei i se vor supune la acel pseudo-sobor ecumenic al 8-lea Înalt-preasfinţitului Patriarh Kiril Gundeaev – vor merge în iad cu tot cu enoriaşii care-i vor urma.

  Slujbele Sfinte nu trebuiesc schimbate, însă dacă totuşi se vor hotărâ să facă acest pas fatal – suntem obligaţi să-i anunţăm pe toţi ca să nu mai meargă la bisericile catolicizate.
  Pe Prescuri vor pune pecetea diavolului – steaua jidovească din 6 colţuri, Tatăl nostru posibil nu-l vor cânta şi Crezul Îl vor schimba.

  Şi cei fără acte sau cu formularele nr.6 sunt primii pe listă la organele forţă, când va fi comanda – vor fi toţi omorâţi pentru că nu sunt deacord cu conducerea.
  ce fel de “conducere” avem noi astăzi?
  adunătură de mincinoşi, şi cine se roagă pentru “conducerea” noastră, singur se blesteamă, pentru că diavolii atacă pe orice om care se roagă pentru cei care păcătuiesc împotriva Duhului Sfânt.
  Trebuie omul să fie Sfânt ca să se poată ruga pentru oricine, chiar şi pentru draci, însă, aşa lucruri nu se afişază, şi se primeşte ca şi cum părintele ar pomeni la Sfânta Litugrhie pe sinucigaşi, necanonic şi păcat de moarte.
  Maximum ce poate să facă un părinte, să spună cuvintele: luminează Doamne pe întunecata conducere a Ţării Moldovei.

  Tot această adunătură impun toate legile jidoveşti care presează nu doar Biserica ci şi distruge definitiv mentalitatea societăţii care încă nu sunt definitiv deprinşi ca să le fie un păcat de moarte o normalitate.

  Cine merge la alegeri – este zidarul acestui sistem antihristic, şi cine se supune acestor “legi” la fel este robul diavolului, pentru că adevăratele LEGI sunt doar de LA DUMNEZEU, şi “nu este stăpânire decât de LA DUMNEZEU”, rezultă că dacă stăpânire nu-i – este o adunătură de robi ai diavolului.

  Răspuns
 2. sceptik

  Îs mai fericiţi cei din Siria decît noi, cei de lîngă Europa. Aceia au ocazia să moară mucenici pentru Hristos ca în primele secole creştine, dar noi foarte diplomatic şi delicat ne cufundăm în mocirla secularizării moderne, europene şi ne îndepărtăm de Dumnezeu. Deci, eu nu îi plîng pe ei, ci pe noi, care ne vindem Ortodoxia şi valorile pe un blid de linte…

  Răspuns

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *