Selectați pagina

Crește numărul infecțiilor luate de pacienții moldoveni din spitale

Crește numărul infecțiilor luate de pacienții moldoveni din spitale

spitalAnul trecut aproximativ 1.120 de moldoveni s-au ales cu infecții luate din spitalul în care au fost internați.

Numărul acestora este în creștere cu 20 de cazuri față de anul precedent, arată datele Centrului Național de Sănătate Publică. Neoficial, ar putea fi mult mai multe, doar că medicii nu le prea raportează. Potrivit ultimului Raport Național de Supraveghere a Sănătății Publice pentru 2015, cele mai multe infecții de acest gen se transmit proaspetelor mămici, în timpul lăuziei, pacienților supuși unor intervenții chirurgicale și nou-născuților.

Aproximativ 40 la sută dintre cazurile de infecții preluate din spitale (nosocomiale) au fost depistate la proaspete mămici, în primele săptămâni după naștere.

Pe locul doi se află infecțiile nosocomiale preluate în urma intervențiilor chirurgicale. Anul trecut, 20% din totalul cazurilor de infecții din spitale au fost înregistrate la pacienții operați, care au dezvoltat leziuni chirurgicale. Numărul acestora este în scădere cu doar trei la sută, față de anul 2014.

Alte 15% dintre infecțiile luate din instituțiile medicale au fost înregistrate la copii, cu 2% la sută mai puțin față de anul precedent.

Următoarele 13 la sută dintre cazurile de infecții asociate cu asistența medicală au fost înregistrate la pacienții care au fost supuși unui tratament intravenos. Aceștia au dezvoltat abcese, după ce li s-au efectuat injecții pentru tratamentul unor alte maladii.

Alte aproape 8% dintre infecțiile asociate cu asistența medicală oferită în spitale, preluate de către pacienții moldoveni sunt pneumoniile pe care aceștia le dezvoltă în timpul ventilației mecanice a plămânilor. Numărul lor este în creștere cu 4% față de anul 2014. 2% au reprezentat infecțiile căilor urinare, iar ale 5,1% – alte infecții. Specialiștii precizează că infecțiile sângelui asociate cu asistența medicală nu au fost diagnosticate și raportate.

În realitate însă numărul infecțiilor asociate cu asistența medicală este mult mai mare, scrie în raport, doar că multe dintre ele nu diagnosticate și raportate de către personalul medical. Asta, deoarece în multe instituții medicale lipsește medicul infecționist, responsabil de depistarea și raportarea acestora, scrie în documentul prezentat de CNSP pentru anul 2015.

„Atât structura, cât și incidenţa prin IAAM diferă în funcţie de regiune. Deși în toate raioanele din țară activează instituţii medicale, notificarea cazurilor de infecții IAAM este insuficientă. Subraportarea cazurilor de IAAM din teritorii este din cauza implementării insuficiente a protocoalelor clinice, dar și din lipsa medicului epidemiolog de spital”, precizează specialiștii în sănătate publică în raportul pentru anul 2015.

De exemplu, pe parcursul anului 2015 în raionul Basarabeasca nu a fost notificat niciun caz de infecție nosocomială. De altfel,  11 spitale raionale (Leova, Șoldănești, Ialoveni, Dondușeni, Criuleni, Căușeni, Basarabeasca, Drochia, Sîngerei, Cantemir, Glodeni) nici nu au prevăzute funcții pentru epidemiologi. Specialiștii mai afirmă acești specialiști există în doar jumătate dintre spitalele din țară.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Статьи на русском языке

Статьи на русском языке