Selectați pagina

Credibilitatea Facebook este în scădere: Reţeaua e acuzată că încălcă “intenționat și cu bună știință” legislația privind confidențialitatea datelor

Credibilitatea Facebook este în scădere: Reţeaua e acuzată că încălcă “intenționat și cu bună știință” legislația privind confidențialitatea datelor

Într-o perioadă în care credibilitatea Facebook este în scădere, rețeaua lui Zuckerberg primește o nouă lovitură de imagine din Londra.

Comisia pentru informatică, cultură, media și sport a Camerei Comunelor din Parlamentul britanic acuză Facebook de încălcarea „intenționată și cu bună știință” a legislației privind confidențialitatea datelor și concurența, informează DPA citată de Agerpres.

Deputații susțin că firmele din media sociale trebuie să își asume răspunderea legală clară pentru conținutul distribuit pe platformele lor.

„Firmele media sociale nu se pot ascunde susținând că sunt doar o ‘platformă’ și că nu au nicio răspundere privind reglementarea conținutului site-urilor lor”, arată un raport al comisiei publicat luni.

Comisia a consultat multe e-mailuri interne ale Facebook înainte de a acuza corporația că modifică setările de confidențialitate ale utilizatorilor pentru a transfera date celor care dezvoltă diferite aplicații.

Deputații l-au acuzat și pe fondatorul și managerul general al Facebook, Mark Zuckerberg, de „dispreț” față de parlamentul britanic, deoarece acesta a refuzat să se prezinte în fața comisiei și nu a răspuns personal niciunei invitații a comisiei.

Raportul a constatat că structura „opacă” a managementului Facebook „pare gândită să ascundă informarea despre anumite decizii și responsabilitatea pentru acestea”.

Comisia recomandă stabilirea unui cod etic obligatoriu, sub supravegherea unui organism de reglementare independent, pentru redactarea unui manual de comportamente acceptabile și inacceptabile în mediile sociale. „Procesul ar trebui să stabilească răspunderi legale clare pentru companiile de înaltă tehnologie, privind acțiunea acestora împotriva conținutului confirmat ca nociv și ilegal de pe platformele lor”, susțin autorii.

Organismul de reglementare ar trebui, după părerea lor, să aibă posibilitatea de a iniția acțiuni judiciare „cu perspectiva aplicării unor amenzi mari” companiilor care nu se conformează.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *