Selectați pagina

Copiii vor putea merge la grădiniţă de la 2 ani, din contul bugetului de stat

Copiii vor putea merge la grădiniţă de la 2 ani, din contul bugetului de stat

Părinţii vor putea înscrie la creşe sau grădiniţe copiii cu vârsta de la 2 ani, iar statul va suporta cheltuielile pentru asigurarea serviciilor educaţionale şi de îngrijire. În acest sens, Guvernul a aprobat o serie de modificări la Codul educaţiei, scrie trm.md

Proiectul de lege are drept scop asigurarea accesului copiilor cu vârsta de la 2 ani la serviciile de educaţie preşcolară, contribuind astfel la dezvoltarea competenţelor acestora. Anterior, statul finanţa serviciile de educaţie timpurie pentru copii de la 3 până la 6 ani.

Iniţiativa va asigura accesul la serviciile educaţionale în special pentru copiii din familii social-vulnerabile. În acelaşi timp, datorită faptului că aceste servicii vor fi accesibile pentru copii de la 2 ani – părinţii vor avea posibilitatea să se integreze mai uşor în câmpul muncii.

Statul va asigura gradual dezvoltarea serviciilor educaţionale, în funcţie de nivelul de pregătire şi locurile disponibile în instituţiile de educaţie timpurie, precum şi de mijloacele financiare prevăzute în acest scop. În prezent, circa 800 de asemenea instituţii din ţară sunt pregătite, sau se află în curs de adaptare a infrastructurii, pentru a primi jumătate din numărul copiilor cu vârstă de 2-3 ani. Pentru aceşti copii au fost prevăzute mijloace financiare în bugetul public naţional, începând cu anul 2019.

Statul va extinde treptat finanţările serviciilor educaţionale pentru aceşti copii, în baza unui program de dezvoltare a serviciilor de educaţie timpurie, elaborat de Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării în colaborare cu autorităţile publice locale şi Ministerul Finanţelor.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.