Selectați pagina

Copiii de 6 ani care vor sa mearga la scoala, supusi testelor psihologice

Copiii de 6 ani care vor sa mearga la scoala, supusi testelor psihologice

examen psihologicTrebuie sa recunoasca fructele si animalele, sa numere si sa se orienteze in timp si spatiu. Vi se pare greu? Stati sa vedem ce spun copiii pe care ministerul Educatiei ii vrea de la 6 ani la scoala. In aceste zile, micutii trec prin focul testelor psihologice, de altfel primul examen al vietii lor.

Egor are 5 ani si 10 luni, dar deja vrea sa mearga la scoala. Mama acestuia, alaturi de care a mers la cabinetul psihologic pentru evaluarea scolara, are emotii mai mari decat el. Este practic primul examen din viata lui.

“-Pestele inoata, iar pasarea… -Zboara. -Lamaia este acra, iar mierea este… -Dulce.”

Testul de evaluare a maturitatii scolare contine cateva sarcini. Egor a raspuns la intrebari, a desenat, a participat la jocuri de atentie, dar si de logica. El a indeplinit cu usurinta aproape toate sarcinile si le-a condimentat cu perle copilaresti.

“-Crescand baietii devin barbati, iar fetele… -Frumoase. -E genial!”

Specialistii spun ca in timpul testului, sunt evaluate nu doar cunostintele copiilor, dar se atrage atentia si la starea lor emotionala.

Svetlana GOREA, SEF CENTRU PSIHO SOCIO PEDAGOGIC: “Nu este important sa stii a scrie si a citi, dar este important sa ai anumite cunostinte, dar este mult mai important ca din punct de vedere congnitiv si emotional sa fii pregatit de scoala. Noi avem copii de 5 ani care sunt foarte bine pregatiti si avem de 6 si 9 luni care ar fi bine sa mai mearga inca un an la gradinita.”

Dupa ce micutii trec testul, psihologul analizeaza timp de cateva minute, inca o data raspunsurile, dupa care prezinta concluzia.

“Te felicit ai fost foarte bravo. Vad ca nu ai vut emotii deloc si cred ca tu vei deveni vedeta in devenire.”

Acum, cand stie ca poate sa mearga  in clasa intai, Egor este sigur ca va avea si reusite bune.

“-Ce note o sa ai? -Zece. -La toate obiectele. -Da. -Ce-ti place sa faci? -Sa dezenez, sa colorez. -Ce vrei sa devii? -Pictor.”

“-Sa creasca, sa devina om, in primul rand, pe urma va alege singur ce vrea sa faca.”

Testul de evaluare a copiilor a fost creat de psihologi si testat de Ministerul Educatiei. In acest an, au fost evaluati 666 de copii. 20 la suta deintre ei au trecut testul la un nivel inalt, 50 de procente au demonstrat pregatire medie si doar 20, pregatire slaba. Evaluarea maturitatii scolare a copiilor va avea loc pana in luna august.

Sursa: protv.md

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *