Selectați pagina

Copii chinezi folosiți pentru testarea orezului modificat genetic

Copii chinezi folosiți pentru testarea orezului modificat genetic
În The American Journal of Clinical Nutrition a fost publicat un studiu condus de Departamentul American de Agricultură (USDA). În cadrul acestui studiu 24 de fete și băieți cu vârste cuprinse între șase și opt ani, din provincia Hunan, China au fost hrăniți cu orez modificat genetic (Golden Rice).

Greenpeace a aflat despre acest experiment în 2008 și a informat imediat ministerul chinez al agriculturii. Atunci ministerul a răspuns că orezul Golden Rice nu a fost importat iar experimentul a fost oprit – din păcate, se pare că realitatea a fost alta.

Acest studiu nu ar fi putut avea loc fără a încălca o serie de principii de etică medicală și științifică și este împotriva deciziei guvernului chinez de a renunța la planurile pentru acest studiu. Dacă este adevărat că acest studiu sprijinit de USDA a expus copii din China la orez modificat genetic care încă nu a fost testat pe animale, scandalul va căpăta proporții uriașe.

Joaca cu sănătatea acestor 24 de copii nu este singurul fapt regretabil din această poveste. Din imaginea de ansamblu ne putem da seama cât timp, energie și talent se irosesc în ceea ce se conturează a fi încă un exemplu ar marilor companii care se amestecă în cel mai sensibil punct: modul în care lumea își procură hrana de bază.

Studiul a avut ca scop demonstrarea faptului că orezul modificat genetic este o soluție pentru deficitul de vitamina A în cadrul populațiilor de copii care suferă de malnutriție. De fapt nu este nevoie de o astfel de „soluție-minune” pentru că (1) există deja una, se numește combaterea sărăciei și accesarea unei diete mai diversificate și (2) prea multe „soluții-minune” vor provoca mai multe pagube decât să aducă beneficii.

Iată unele dintre argumentele înaintea acestui așa-numit orez magic, potrivit echipei noastre de experți în alimente și agricultură:

–       Promovând orezul modificat genetic se încurajează o dietă bazată pe un singur aliment, și nu creșterea accesului la plante diverse, bogate în vitamine. Aceste plante ar putea furniza o mare varietate de micronutrienți și ar putea rezolva nu doar problema deficienței de vitamina A.

–       Încă nu s-a dovedit științific dacă culturile modificate genetic, inclusiv orezul modificat genetic, sunt sigure pentru consumul uman sau animal. Ceea ce se știe sigur este că organismele modificate genetic pot provoca reacții alergice.

–       Majoritatea patentelor pentru plante modificate genetic sunt deținute de câteva mari companii multinaționale. Așadar este în interesul lor financiar – și nu al publicului larg – ca oamenii să depindă de semințele lor.

După 20 de ani de dezvoltare, acest orez este încă doar un proiect de cercetare care nu poate fi comercializat nicăieri în lume. Zeci de milioane de dolari au fost cheltuite pe un produs neconcretizat încă. Aceste fonduri puteau fi cheltuite în cadrul unor programe care chiar să facă o schimbare concretă: să combine suplimentarea hranei cu ajutoare pentru înființarea de mici grădini locale, pentru ca oamenii săraci să aibă acces la hrană diversificată (o astfel de inițiativă a avut succes în Bangladesh).

Lupta pentru interzicerea orezului modificat genetic în China a fost una lungă și grea, de șapte ani, care este clar că nu s-a încheiat.

Studiul: Tang et al. 2012, “Beta-carotene in Golden Rice is as good as beta-carotene in oil at providing vitamin A to children” American Journal of Clinical Nutrition 96: 658–64.

Sursa: greenpeace.org

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *