Selectați pagina

Convenția de la Istanbul nu are nicio tangență cu combaterea violenței

Convenția de la Istanbul nu are nicio tangență cu combaterea violenței

Tocmai m-a întrebat cineva ce am eu cu Convenția de la Istanbul.

Explic scurt: documentul nu are nicio tangență cu combaterea violenței. Principalii factori care influențează gradul de violență (inclusiv față de femei) sunt sărăcia, alcoolismul și narcomania.

teoria-genurilor

Nimic din toate acestea nu veți găsi în Convenție, care e o adevărată bătaie de joc față de femei.

Autorii documentului consideră că de vină sunt “prejudecățile de gen” – adică, modul în care noi percepem tradițional femeia și bărbatul. Problema este că modul în care ele percep relațiile dintre bărbați și femei în societatea noastră nu au la bază niște studii, cercetări – ci niște clișee preluate de la organizațiile similare din alte țări.

Activistele noastre află cum e condiția femeilor din Moldova de la seminarele și trainingurile de prin Franța, Suedia etc. Acolo ele însușesc și un limbaj specific și deocheat (le trădează și englezismele), care nu descrie deloc realitățile de la noi.

Așa apar la noi tot felul de “experte de gen”, care n-au avut niciodată de a face cu cercetări serioase și nu au nicio tangență cu științele sociale. Știu doar niște fraze învățate pe de rost, cu care mereu jonglează pe la TV și rețele de socializare.

Adoptarea ieri a feminitivelor, cât nu ar părea de straniu pentru multă lume cu scaun la cap, este percepută de feministe ca o adevărată victorie asupra discriminării și va contribui la diminuarea violenței – în spiritul Convenției. Da, femeia era bătută pentru că era “miner”, iar asupra “mineriței” nu va ridica nimeni mâna.

Convenția e un document pur ideologic, care nu prevede rezolvarea niciunei probleme sociale. Mai mult – convenția contravine mai multor drepturi fundamentale, consfințite în constituție și drepturile internaționale (dreptul familiei, dreptul la educație, la conștiință religioasă și libertatea de exprimare, viață privată, caracterul suveran al statului etc.)

Ah, da – pentru feministe singura problemă a femeilor este – publicitatea, bancurile și feminitivele. Restul, cum ar fi condițiile de trai, sunt niște chestiuni minore.

Convenția e un fel de “Manifest al Partidului Comunist”, nimic mai mult. De aia și Polonia s-a retras din această aberație și neobrăzare.

Autor: Octavian Racu

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.