Upside Foods, cu sediul în California, compania din spatele puiului de laborator Krenna, a primit aprobarea în noiembrie 2022 din partea US Food and Drug Administration, care a declarat că nu are nicio îngrijorare cu privire la siguranța tehnologică. 

CONTROL TOTAL AL ALIMENTELOR. Carnea și laptele artificial va fi hrana celor care vor primi SEMNUL FIAREI

Această agricultură celulară, așa cum o numesc unii dintre susținătorii ei, se confruntă cu obstacole tehnice uriașe, dar rapoartele presei internaționale sugerează că, dacă va ajunge la punctul dorit, va deschide perspectiva unei surse de carne și produse lactate MULT mai bune, care să înlocuiască produsele tradiționale de carne și produsele lactate, în numele unui impact mai mic asupra mediului.

Cealaltă față a monedei este că guvernul va prelua producția de alimente în laboratoare, adăugând orice dorește, cum ar fi, probabil, în cazul vaccinurilor COVID.

Cine va fi ascultător și se va vaccina, sau va primi o așa-zisă identitate digitală, care este foarte probabil să fie implantată sub forma SEMNULUI FIAREI, acela va mânca… alimente de laborator!

Dar cum va fi asigurată producția nesfârșită de furaje artificiale, care nu va exclude toate complexele tradiționale de creștere a bovinelor?

Mass-media relatează:

Din punct de vedere conceptual, creșterea celulelor este simplă. Tehnicienii prelevează o mică mostră de țesut de la un pui, o vacă sau un alt animal. Din aceasta, ei izolează celule individuale care sunt trimise într-un bioreactor – în esență, un rezervor mare de soluție nutritivă – unde celulele se înmulțesc și, în cele din urmă, se transformă în mușchi, grăsime sau țesut conjunctiv care poate fi recoltat pentru consumul uman.

Produsele în care aceste celule sunt amestecate împreună, cum ar fi carnea de vită tocată, sunt mai ușor de fabricat, iar acest lucru este ceea ce dezvoltă majoritatea companiilor producătoare de celule de carne, cel puțin la început. Dar Upside are un obiectiv mai ambițios: să creeze pui cu fibre musculare întregi. „Am găsit modalități de a crea o senzație de textură”, spune Eric Schulze, vicepreședintele Upside pentru produse și afaceri de reglementare. El refuză să explice exact cum procedează.

Carnea celulară este crescută în rezervoare la Upside Foods, care dezvoltă acum produse pentru uz comercial. Astfel de instalații de cultivare consumă cantități mari de energie electrică, astfel încât impactul lor asupra mediului depinde în mare măsură de faptul dacă energia electrică este obținută din surse durabile.

Procesul durează între două și trei săptămâni de la început până la sfârșit, indiferent dacă gătesc pui sau carne de vită. Acest lucru este mult mai rapid decât cele 8-10 săptămâni necesare pentru a crește un pui sau cele 18-36 de luni necesare pentru a crește o vacă. „Producem carne echivalentă cu cea de vacă în 21 de zile sau mai puțin„, spune Schulze.

Carnea celulară este deja disponibilă în comerț, deși nu pe teritoriul SUA. În Singapore, unele restaurante și vânzători ambulanți oferă aceste produse, care conțin un amestec de carne celulară și ingrediente pe bază de plante.

Produsul se vinde la aproximativ același preț ca și puiul crescut în ferme ecologice, dar costul real de producție este mai mare. „Bineînțeles, o vindem în pierdere (p.s. – este de înțeles că pierderile sunt acoperite de autorităţile anticreștine)„, spune Vitor Espiritu Santo, director principal al agriculturii celulare la Good Meat, o companie americană de nuggets.

Dar costurile ar trebui să scadă atunci când compania se va extinde la o scară mai mare, spune Santo. „Tot ceea ce facem acum costă mai mult pentru că folosim un bioreactor de 1.200 de litri. Odată ce vom produce 250.000 de litri, va deveni competitivă față de carnea convențională.” În prezent, compania lucrează în vederea aprobării în SUA.

Carnea nu este singurul produs animal care poate fi obținut din culturi de celule. Mai multe companii lucrează la producerea de lapte prin cultivarea celulelor glandei mamare și recoltarea laptelui pe care acestea îl eliberează.

Opalia, cu sediul la Montreal, de exemplu, cultivă celule mamare pe suprafața unei structuri tridimensionale ramificate care seamănă cu lobii unui sân real, afirmă directorul executiv Jennifer Cote. Celulele secretă laptele în lobii structurii, unde poate fi colectat și îndepărtat. Alte companii, cum ar fi BioMilq, cu sediul în Carolina de Nord, utilizează o tehnologie similară cu celule mamare umane pentru a produce lapte matern. Niciunul nu este încă pe piață.

În unele privințe, procesul de producție a laptelui este mai ușor decât cel de producție a cărnii, deoarece celulele în sine nu trebuie recoltate și înlocuite. „Celulele pe care le folosim pot rămâne în viață timp de mai multe luni”, spune Cote. Acest lucru înseamnă că societatea se poate concentra pe dezvoltarea de celule care eliberează mult lapte, mai degrabă decât pe celule care se divid rapid. În plus, adaugă el, deoarece celulele în sine nu fac parte din produs, Opalia își poate modifica genetic celulele fără ca laptele în sine să fie un produs OMG.

Susținătorii speră că, în cele din urmă, carnea și laptele celular pot oferi câteva avantaje importante față de versiunile convenționale. Prin eliminarea animalelor din proces, produsele agricole elimină majoritatea problemelor legate de bunăstarea animalelor care afectează fermele industriale moderne.

Carnea și laptele care provin de la ferme curate, mai degrabă decât de la ferme pline de bălegar, ar trebui să fie, de asemenea, mai puțin susceptibile de a fi purtătoare de boli de origine alimentară (inclusiv produsele cultivate în laborator care ar fi aprobate, cum ar fi vaccinurile cu ARNm), spune Elliot Schwartz, cercetător șef la Good Food Institute, o organizație non-profit cu sediul în Washington DC, care susține alternativele la carne.

Laptele celular se obține prin recoltarea celulelor glandei mamare de la o vacă și apoi prin creșterea acestor celule într-un rezervor mare sau bioreactor. În cele din urmă, celulele secretă lapte care poate fi folosit. Această recenzie prezintă procesul de producție dezvoltat de compania canadiană Opalia.

Entuziaștii susțin, de asemenea, că produsele pe bază de celule ar trebui să fie mai durabile decât produsele animale convenționale, deoarece fermierii nu ar mai trebui să hrănească, să adape și să păstreze animale întregi doar pentru a le recolta mușchii.

Informaţie compilată de pe următoarele surse:

upsidefoods.com

opaliafoods.com

https://www.theguardian.com/food/2022/nov/18/lab-grown-meat-safe-eat-fda-upside-foods