Conținutul de pe internet ar putea fi filtrat, astfel încât nu oricine să acceseze anumite pagini. Mai exact, furnizorii de rețele sau servicii de comunicații electronice vor putea oferi serviciul de filtrare, la solicitarea utilizatorilor, în bază de contract.

Și asta pentru a proteja copiii și adolescenții de conținut nociv.

Propunerea de modificare legislativă se regăște în proiectul Planului de acțiuni privind promovarea siguranței pe internet a copiilor și adolescenților pentru anii 2017-2020, care a fost aprobat în ședința de astăzi a Cabinetului de miniștri.

În planul de acțiuni este indicat că va fi creată o platformă web pentru raportare a conținutului ilegal din internet. La fel, potrivit documentului, Ministerul de Interne va trebui să dezvolte o bază de date națională pentru materialele foto și video cu conținut ilegal.

În același timp, furnizorii de servicii electronice vor trebui să colecteze datele statistice privind serviciul de filtrare a conținutului din internet cu impact negativ asupra copiilor, la solicitarea utilizatorilor. La rândul său, Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației va sistematiza aceste date.

Potrivit documentului, gradul de utilizare a internetului în bandă largă la puncte fixe constituie, în prezent, 15,3 abonamente la 100 de locuitori. Utilizarea internetului mobil a ajuns la 47,3 abonamente la 100 de locuitori, iar 68 de gospodării din 100 dispun de conexiune la internet de bandă largă.