Secretarul CSNA Oleksiy Danilov a vorbit despre activizarea „anumitor structuri religioase ca instrumente de activitate anti-ucraineană” înainte de alegerile locale.

Consiliul Securității Naționale și Apărării din Ucraina a numit procesiunile religioase „un instrument eficient al războiului hibrid rus” și a avertizat organizatorii forumurilor pașnice despre răspunderea penală. Declarația corespunzătoare a secretarului CSNA, Oleksiy Danilov a fost publicată vineri, 18 septembrie 2020.

„Un instrument eficiente al războiului hibrid rus împotriva Ucrainei este utilizarea structurilor religioase în formatul organizării de”conferințe”,”mese rotunde”,”forumuri internaționale”, „procesiuni religioase Drumul Crucii”, a declarat Danilov, comentând principalele riscuri și amenințări asociate cu procesul de pregătire și desfășurare a viitoarelor alegeri locale. „Scopul unor astfel de evenimente este promovarea ideilor așa-numitei „lumi rusești”, justificarea agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, promovarea tezelor anti-ucrainene de propagandă rusă”.

Potrivit înaltului funcționar, „această activitate de lungă durată a serviciilor speciale ale Federației Ruse” a dus la ocuparea Crimeei și a unei părți a teritoriilor regiunilor Donețk și Lugansk.

„Am dori să le reamintim organizatorilor diverselor „forumuri de pace” despre responsabilitatea penală pentru activitățile anti-statale și subliniem că Aparatul CSNA din Ucraina monitorizează îndeaproape situația din țară în preajma alegerilor, iar organele de ordine publică din Ucraina vor reacționa la orice încercări de a submina situația politică internă”, a subliniat el.

Reamintim că pe 17 august Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ucrainene a decis să organizeze forumul de pace „Oamenii lumii”. Comitetul de organizare al forumului, care va avea loc pe 21 septembrie în Lavra de la Sveatogorsk, include ucraineni cunoscuți care susțin inițiativele de pace ale Bisericii. Scopul forumului este elaborarea unui program de acțiune pentru a pune capăt conflictului și a instaura pacea în estul Ucrainei.

Sursa: https://www.rnbo.gov.ua/ua/Diialnist/4700.html