Selectați pagina

Consiliul de Presă din Moldova a depus o plângere împotriva unei emisiuni de la un post de televiziune din Rusia

Consiliul de Presă din Moldova a depus o plângere împotriva unei emisiuni de la un post de televiziune din Rusia

MalahovConsiliul de Presă din Republica Moldova a solicitat Consiliului de Presă din Federaţia Rusă (Общественная коллегия по жалобам на прессу Российской Федерации) să evalueze respectarea normelor de etică profesională jurnalistică în emisiunea „Pusti govoreat” (moderator – Andrei Malahov) din 24 septembrie 2012, difuzată la postul de televiziune „Pervâi Kanal” din Rusia.

În această emisiune a fost dezbătut cazul care s-a produs recent într-un sat din raionul Floreşti, Republica Moldova, unde un adolescent a fost bătut şi umilit de către o altă adolescentă şi prietenii acesteia, iar scenele filmate ale tratamentului degradant au fost plasate în Internet. Participanţii minori ai acestei situaţii au fost invitaţi în platoul emisiunii „Pusti govoreat”, unde li s-a cerut să povestească detaliat cele întâmplate, să răspundă la întrebările insistente şi deseori provocatoare ale moderatorului şi alte altor invitaţi, au fost expuşi oprobriului public, exteriorizându-şi emoţiile şi retrăind situaţia neplăcută care i-a afectat din punct de vedere psihologic. Pe întreaga durată a emisiunii, au fost reluate de mai multe ori imaginile video ale tratamentului umilior şi degradant la care a fost supus unul dintre adolescenţi, fără aplicarea unor mijloace specifice de protecţie a imaginii minorului.

Consiliul de Presă din Republica Moldova consideră că în emisiunea „Pusti govoreat” din 24 septembrie 2012, difuzată la postul de televiziune „Pervâi Kanal” din Rusia, au fost încălcate grav standardele etice ale jurnalistului, recunoscute la nivel internaţional, care cer protejarea de către mass-media a drepturilor minorilor, inclusiv a celor implicaţi în evenimente cu conotaţie negativă, renunţarea la reflectarea acestor situaţii prin prisma senzaţionalului şi fără a lua în calcul posibilele consecinţe pentru copii. În plângerea Consiliului de Presă din Moldova se face referire şi la prevederile Convenţiei cu privire la drepturile copilului[1], adoptată de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite la 20 noiembrie 1989, Recomandările şi principiile cu privire la relatările despre copii, formulate de Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor[2], Codul de etică profesională a jurnalistului din Rusia[3] şi Carta teleradiodifuzorilor din Rusia[4].

Consiliul de Presă din Republica Moldova a solicitat Consiliului de Presă din Federaţia Rusă să evalueze respectarea normelor eticii profesionale jurnalistice în emisiunea „Pusti govoreat” din 24 septembrie 2012 şi să atentioneze postul de televiziune „Pervâi Kanal” şi pe jurnalistul Andrei Malahov asupra inadmisibilităţii încălcării drepturilor copiilor-victime în materialele jurnalistice.


[1] http://www2.ohchr.org/english/law/crc.htm

[2] http://www.ifj.org/en/articles/childrens-rights-and-media-guidelines-and-principles-for-reporting-on-issues-involving-children

[3] http://www.ruj.ru/about/codex.htm

[4] http://www.mmdc.ru/self-regulation/dir74/single/238

Sursa: consiliuldepresa.md

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

1 Comentariu

  1. Igor

    Mass-media este instrumentul ocultei mondiale în a propaga violenţa, în a produce isterie, panică, frică, în a manipula masele prin ştiri false, adică mincinoase. Cui îi trebuia toată povestea asta cu bătaia din articolul de mai sus?…

    Şi cînd oamenii se vor suprasatura de violenţă şi de desfrînare, vor alerga tot la organele noii ordini mondiale, să aplice soluţia ”salvatoare” şi atunci va apărea… antihrist cu multe ”minuni” şi ”faceri de bine” şi isteria va înceta pe o perioadă foarte scurtă de timp ca să înceapă grozăvia grozăviilor. Doamne-fereşte! Se pare că acest timp e destul de aproape.

    Atenţie, creştini! Nu vă drogaţi cu isteria şi cu minciunile mass-mediei!

    Răspuns

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.