Patriarhul Bartolomeu a menționat că nu a fost niciodată un susținător al „introversiunii” Ortodoxiei.

papa francesco e bartolomeo

Conducătorul Fanarului afirmă că unitatea creștină rămâne axa centrală în relațiile cu catolicii

Problema care privește calea spre unitatea creștină și progresul dialogului teologic ocupă un loc esențial în relațiile dintre Patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului și conducătorul Cultului Romano-Catolic, Papa Francisc. Conducătorul Fanarului a vorbit despre acest lucru în cadrul unui interviu pentru publicația italiană Avvenire.

Accentuând că „nu a fost niciodată un susținător al introversiunii Ortodoxiei” și toată viața a crezut că problema promovării unității creștine este de o importanță centrală, Patriarhul Bartolomeu a subliniat că are „multe interese comune” cu Papa Francisc.

„Ne-am întâlnit de vreo zece ori. Avem multe interese și intenții comune cu privire la problemele sociale, de exemplu, protejarea semenilor noștri aflați în situații dificile, a săracilor, refugiaților, promovarea păcii și a reconcilierii, dialogul interconfesional, protejarea creației. Desigur, problema care privește calea spre unitatea creștină și progresul dialogului teologic rămâne axa centrală în relațiile noastre”, a declarat liderul Fanarului, comentând relațiile sale cu liderul catolicilor.

El a explicat că între el și papa Francisc domină o încredere reciprocă și o dorință comună de a accelera calea către „unitatea dorită”, ceea ce, deopotrtivă cu întrevederile lor personale și declarațiile comune, reprezintă „o contribuție valoroasă la dezvoltarea mai largă a relațiilor dintre Bisericile noastre”.

Amintim că anterior Patriarhul Bartolomeu a declarat că Vaticanul și Biserica Ortodoxă se vor uni, în pofida obiecțiilor celor care consideră că ecumenismul este o utopie.

Sursa: https://www.avvenire.it/chiesa/pagine/intervista-bartolomeo-patriarca-ecumenico-di-costantinopoli