Selectați pagina

Conducători ai Turciei au acoperit cu văluri chipul lui Hristos și al Maicii Domnului, ce îi privesc oricum

Conducători ai Turciei au acoperit cu văluri chipul lui Hristos și al Maicii Domnului, ce îi privesc oricum

De ieri (nr: 24 iulie 2020) Agia Sophia a redevenit moschee activă. Actualii conducători ai Turciei au acoperit cu văluri chipul lui Hristos și al Maicii Domnului, ce îi privesc oricum. Este o impietate și o rușine, cu acest gest Turcia se desprinde de Europa și se întoarce la reveria imperială otomană. (Eduard Dumitrache)

Mi se strânge inima vizionând, în direct (pe Euronews!) slujbele musulmane de la Sfânta Sofia… Măreața catedrală e plină de șalvari, de fesuri și papuci.

E clar: creștinismul bate în retragere pe toate fronturile, este încolțit istoric.

Suntem, dacă îmi permiteți această analogie, în faza „procesului” (a unui simulacru, evident), urmează umilințele și execuția. Dar și când vom învia…! (Răzvan Bucuroiu)

Mai jos sunt unele dintre cele mai reprezentative mozaicuri din Agia Sofia.

1. Maica Domnului pe tron cu pruncul în brațe care în bisericile ortodoxe de obicei se pictează pe cupola Altarului care este orientat către Răsărit.
2. Deisis o icoană tipică lumii ortodoxe unde Maica Domnului și Sf. Ioan Botezătorul arată către Hristos care este pe tron.
3. Deisis cu Împăratul Constantin al IX-lea Monomahos (1042-1055) care are sub nume titlul de „Autocrat și Împărat al Romanilor” și soția lui Împărăteasa Zoe care deasupra numelui are inscriptia „Cucernica Credincioasă Augusta (Împărăteasa în tradiția latină) Zoe”. Odată cu domnia sa își fac apariția la granița de est a imperiului turcii selgiucizi cei care peste 400 de ani vor cuceri Constantinopolul.
4. Mozaicul Împăratului Ioan al II-lea Komnenos deasupra capului său scrie „Împărat al Romanilor Porfirogenetul Komnenos”. Adică cel născut în salonul de porfir care este o indicație a originii sale imperiale și a fidelității sale față de tatal său Alexios I Komnenos Porfirogenetul alături de soția sa Împărăteasa Irina al cărei nume este scris ca fiind „Credincioasa Augusta (Împărăteasă) Irina” de origine unguroaică fiica lui Ladislau I al Ungariei care înainte se numea Piroska (Roscățica datorită părului ei roșcat) și care după botezul ortodox a primit numele de Irina.
5. Maica Domnului pe tron iar în partea stângă este Sf Împărat Iustinian ctitorul Agia Sofia pe care o închină Maicii Domnului și Sf Împărat Constantin cel Mare fondatorul și ctitorul Constantinopolului pe care deasemnea îl închină Maicii Domului.
6. Hristos Pantocrator pe tron în drapta în medalion Arhanghelul Gavril și în stânga Maica Domnului iar la picioarele lui în prosternat în rugaciune este Împăratul Leon al VI lea Filozoful.

P.S. Andrei Dinca: Deloc întamplator „sultanul” turc Erdogan a ales ales data de 24 iulie pentru a (re)transforma bazilica Sfanta Sofia în moschee. Pe 24 iulie 1923, a fost semnat Tratatul de Lausanne, prin care practic s-a pus capat Imperiului Otoman si a inceput istoria Turciei ca stat modern, sub conducerea lui Mustafa Kemal – Ataturk(„parintele turcilor”). A fost un moment decisiv în istoria turcilor, cand acestia au pierdut numeroase teritorii stapanite sute de ani de Imperiul Otoman, si au trecut brusc la un stat mult mai redus ca intindere, national, laic si modern.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Статьи на русском языке

Статьи на русском языке