Dacă ucrainenii „patrioți” vor continua pe aceeași cale, distrugând Biserica lui Hristos, organizând dansuri, spectacole și ritualuri păgâne în bisericile lor, Ucraina ar putea avea un viitor trist.

Pe 31 decembrie 2022, mii de credincioși ai Bisericii Ucrainene Ortodoxe s-au rugat pentru ultima dată în Catedrala din Lavra Pecerska din Kiev. A doua zi acestora li s-a interzis să intre pe teritoriul Lavrei.

Concerte rock în Lavra Pecerska din Kiev și păgânism în biserici: Ce îi așteaptă pe creștinii din Ucraina?

Concerte rock în Lavra Pecerska din Kiev și păgânism în biserici: Ce îi așteaptă pe creștinii din Ucraina?

La moment în Lavra Superioară slujeşte Serghei Dumneko. Autoritățile promit însă că vor lua în curând întreaga mănăstire.

Dar ce se va întâmpla cu bisericile ulterior? La urma urmei, la cele două slujbe de la mănăstirea Adormirea Maicii Domnului pe care Dumenko le-a ținut de Naşterea Domnului și de Bobotează, oamenii au fost aduși cu autobuzul din suburbii. Este ușor de presupus că acest lucru nu se va putea face în mod regulat. Bisericile vor rămâne goale, ceea ce însemna că vor trebui să fie umplute cu ceva.

În perioada sovietică, biserica de la Trapeză, după încetarea prigoanelor asupra Bisericii, a găzduit muzeul ateismului. Actualmente sunt alte timpuri respectiv şi alte soluții se vor găsi. După formă. Dar nu și în ceea ce privește conținutul.

Pe 22 ianuarie ni s-a arătat ce soartă așteaptă bisericile de pe teritoriul Lavrei. În această zi, în biserica de la Trapeză a avut loc un concert al grupului „Koreia Kazackaya”, unde au cântat despre uciderea moscalilor, distrugerea Moscovei și binecuvântarea lui Hristos pentru toate acestea.

Și nu este vorba că astfel de cântece nu ar trebui să existe în Ucraina. În timpul invaziei inamicului, astfel de emoții pot fi înțelese. Dar este acceptabil să le cântăm în biserici? Este acceptabil să cânți despre crime în loc să te rogi lui Dumnezeu? Chiar dacă este un inamic?

Iar exemplul de la Trapeză, desigur, este șocant, dar nici pe departe singurul. Sentimentele patriotice sunt atât de copleșitoare pentru unii ucraineni încât depășesc în mod clar credința lor.

De exemplu, de ce să interpretezi „Chervona Kalina” în bisercă, așa cum se face la schismatici?

Să redăm şi un fragment dintr-un spectacol cu diavolul în centrul spiritual al uniaților (greco-catolicilor) din Zarvanytsya. Muzicienii și actorii dau un spectacol chiar în fața iconostasului. Apoi, personajul principal este un duh diavolesc. Cum se poate face acest lucru într-un loc care trebuie să fie venerat de creștini ca fiind sfânt?

Truskavets. Aici greco-catolicii au mers chiar mai departe. Ei au făcut un adevărat spectacol cu Putin în rolul principal pe soleea Bisericii Acoperământului Maicii Domnului. Mai mult, biserica a fost transformată într-un scenă decoarată complet. Deasupra iconostasului au amplasat construcția cu dispozitive profesionale de iluminat – tunuri de lumină și laser. Au făcut un adevărat spectacol în biserică.

Da, Putin este dușmanul ucrainenilor. Ei îi ard portretele și mumiile la mitinguri. Dar a fi în biserica nu este acelaşi lucru cu a te afla la un miting. Și biserica nici discotecă nu e. Cum poți să faci spectacole politice în fața unor icoane și a prestolului, și încă cu un spectacol de lasere cu muzică electronică? Poate fi cu adevărat normal acestea pentru un creștin? Nu sunt destule cluburi, săli de concerte, teatre pentru asta?

Și aceasta este adevărata problemă, care este mult mai profundă decât pare. Pentru mulți astăzi, ideea națională ia locul lui Hristos și îl înlocuiește pe Hristos. Îl alungă literalmente din biserici.

Păgânismul iese vădit la iveală. Da, s-ar părea că nu este un ritual antic autentic, ci o punere în scenă. Dar acest lucru nu schimbă mare lucru.

În centrul cercului vedem oameni care joacă rolul de slujitori, cu lămpi care simbolizează focul pentru jertfă. În jurul lor sunt ajutoare, care îşi ridică mâinile în rugăciune către zei. Și cântă, aparent, o colindă. Dar, de fapt, ei cântă un cântec străvechi, ritualic, păgân, despre întemeierea lumii. Și toate acestea, să ne amintim, se întâmplă într-o biserică creștină. Cu acordul conducerii greco-catolicilor.

Iar acest lucru nu este atât de inofensiv pe cât pare. Există deja milioane de vizualizări ale acestor acțiuni pe internet. Și zeci de mii de comentarii entuziaste, în care oamenii scriu că „rădăcinile ucrainene sunt în păgânism, aceasta este credința noastră nativă, nu basmele evreiești”, „Glorie zeilor și clanului nostru ucrainean! Trebuie să credem în noi înșine, în adâncul nostru!!!!”, „Iar rădăcinile se vor cutremura când ucrainenii își vor aminti de pacea lor”.

Acum Ucraina e în război, şi ucrainenii trebuie să fie patrioți. Dar vedem că în unele confesiuni patriotismul ia proporții atât de mari încât devine un idol păgân care îl înlocuiește pe Dumnezeu.

Postare relatată de Uniunea Jurnaliştilor Ortodocşi