computerele_si_bunul_simtCercetătorii de la Carnegie Mellon University au construit un software care ajută computerele să învețe bunul simț, scrie playtech.ro.

Se pare că cercetătorii au renunțat la a încerca să facă oamenii să învețe bunul simț, așa că s-au orientat către computere. Cine știe, poate pe viitor vom avea roboți care ne vor învăța bunele maniere. Software-ul respectiv poate efectua căutări pe internet și poate învăța regulile de bun simț. O persoană obișnuită poate învăța câteva lucruri utile în fiecare zi în care navighează pe internet. Software-ul supranumit Never Ending Image Learner (NEIL) a fost construit pentru a căuta imagini și pentru a face tot posibilul să înțeleagă aceste imagini fără nici un altfel de indiciu. Programul este rulat de o serie de computere, totalizând peste 200 de procesoare, cu mult peste abilitățile unei persoane de a înțelege un element informațional.

„Halatele albe” au demonstrat deja realizările acestui computer prin rezultate de genul: „Un cerb poate fi/arăta similar cu o antilopă.” Rezultatele nu sunt nici pe departe revoluționare, însă reprezintă un început pentru „grămezile de siliciu și tablă”, pentru ca acestea să înțeleagă și nu doar să proceseze informația. Această înțelegere se bazează tot pe calcule și pe asocieri, însă cercetătorii sunt destul de convinși că aceasta este cea mai bună modalitate pentru a face computerele să „gândească” singure.