
Companiile vor plati din propriile buzunare pentru aceasta campanie de informare publica care va rula timp de cel putin doi ani. Mesajele vor trebui sa apara in presa si la televizor, cat si pe ambalajele produselor. Ordinul tribunalului vine la finalul unui proces deschis in 1999 de guvernul federal impotriva principalilor producatori de tigari, acuzati de escrocherie.
Potrivit protv.md, printre acuzati se numara companiile Philip Morris, RJ Reynolds Tobacco si Lorillard Tobacco.”Companiile de tutun au produs intentionat tigari cu un continut suficient de nicotina cat sa creeze si sa mentina dependenta”, avertizeaza unul din mesaje.
„Cand fumezi, nicotina iti schimba creierul – de aceasta este atat de greu sa te lasi de fumat. „In 2006, judecatoarea Gladys Kessler din statul Washington a cerut producatorilor sa produca avertismente care sa ruleze la televizor si sa apara in ziare, pe ambalaje si in magazine.
Procesul a fost insa blocat in tribunal mai multi ani, una din dispute fiind asupra formei mesajului. Desi Statele Unite au fost prima tara care a introdus avertismente pe ambalajele tigarilor, in prezent aceste mesaje sunt printre cele mai mici si mai putin vizibile din lume.
Anul acesta, un tribunal a decis ca guvernul nu poate obliga companiile de tutun sa expuna imagini cu avertismente explicite pe pachetele de tigari, deoarece le-ar incalca dreptul la libera exprimare.