Selectați pagina

Compania Naţională de Asigurări în Medicină a dat în judecată peste 1.300 de moldoveni pentru că nu au avut poliţe medicale obligatorii

Compania Naţională de Asigurări în Medicină a dat în judecată peste 1.300 de moldoveni pentru că nu au avut poliţe medicale obligatorii

medicinaAgenţiile teritoriale ale Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină (CNAM) au înaintat în instanţele de judecată 1.335 de acţiuni pentru neachitarea în termen a primelor de asigurare medicală obligatorie pentru anul trecut. 771 de acţiuni au fost examinate cu câştig de cauză pentru CNAM, iar restul se mai află în proces de examinare.

Solicitată de IPN, şefa Serviciului de informare şi comunicare cu mass-media CNAM, Silvia Munteanu, a declarat că pentru anul curent datele privind numărul acţiunilor înaintate în judecată vor fi cunoscute la sfârşitul anului. Termenul de prescripţie în care CNAM, prin intermediul agenţiilor sale teritoriale, poate să acţioneze în instanţa de judecată o persoană pentru neachitarea primei de asigurare medicală este de 3 ani.

În Republica Moldova asigurarea medicală este obligatorie. Persoanelor angajate oficial în câmpul muncii li se reţin contribuţii din salariu pentru asigurarea medicală (4% plăteşte salariatul şi 4% patronul). Persoanele care nu au un loc de muncă oficial şi nici nu se încadrează în categoriile asigurate de către stat trebuie să se asigure individual, prin procurarea poliţei de asigurare medicală la agenţiile teritoriale ale CNAM sau în primele 3 luni şi la oficiile poştale.

În momentul în care o persoană îşi pierde locul oficial de muncă, sunt oprite şi plăţile din salariu în fondul asigurărilor medicale. În aceste condiţii, persoana trebuie să se asigure individual pentru perioada rămasă din an. Ulterior, dacă îşi va găsi de muncă, pentru lunile în care s-a asigurat individual nu i se va mai reţine din salariu contribuţia lunară pentru asigurarea medicală.

Neachitarea primei de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în termenul legal stabilit atrage după sine aplicarea unei amenzi în mărime de la 25 până la 55 de unităţi convenţionale (500-1100 lei) precum şi perceperea unei penalităţi în mărime de 0.1% din suma datoriei pentru fiecare zi de întârziere a plăţii. Dacă persoana refuză să plătească, instanţa poate dispune arest administrativ.

Recent un bărbat din raionul Ştefan Vodă, care, potrivit familiei, este în incapacitate de muncă, dar nu a oficializat acest fapt, a fost întemniţat pentru 25 de zile.

Sursa: adevarul.ro

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

3 Comentarii

 1. Ion Roată

  Ceva nu e clar ce se întîmplă cu aceste polițe, Parcă la început aveau un scop nobil. Ar trebui o mai mare transparența în folosirea lor. De pildă personal nu am apeat Slavă Domnului la servicile medicilor. Dar ar trebui în lege să fie scris că eu am dreptul să obțin informația la DORINȚĂ cît am alocat ăn acest fond, cîte mijloace am folosit. De asemenea e necesar ca de aceste mijloace ne folosite să fie transferate descendenților. Ar trebui mai multe emisiuni și de explicat rolul si respectarea acestor legi Uneori mi se pare că sunt aplicate doar legile care au scopul de a PENALIZA si nu de a preveni diverse infractiuni

  Răspuns
 2. Ecaterina

  Ar trebui ca cei fără posibilitatea de a plăti aceste asigurări obligatorii să facă dovada în tribunal că nu au beneficiat de servicii medicale în tot acest timp. În Romania așa a câștigat un român procesul cu statul. A venit cu dovezi că nu a beneficiat de serviciile medicale din Romania și astfel a câștigat atât procesul cât și daune morale în sumă însemnată. Tot prin acest proces juridic a câștigat și dreptul de a nu plăti serviciile medicale de stat pe perioadă nelimitată. Astfel, cu mult curaj, acest om a reușit să iasă din sistemul satanist. Pe când și noi?

  Răspuns
  • marele Păcătos

   Dacă de luat exemplu, trebuie să ne mobilizăm o mare parte de creştini, câteva mii cel puţin, de alta, pe aşa fon de liberalism antiuman, unde totul se cumpără şi totul se vinde nu ni se prevede nici un succes, cu toate că orice faptă bună este binecuvântată de Dumnezeu.

   Însă dacă desfrânarea a ajuns la aşa o culme, nu cred că Domnul va ţine lumea în regulă, ci va permite nimicirea majorităţii dintre trăitori.
   Precum la marşul antisodomic mi-a spus un frate nişte prorocii, şi una dintr-însele suna aşa:
   „ce s-a întâmplat în Nepal, aşa va fi peste tot, din cauza păcatelor groaznice..”

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *