Selectați pagina

Comentariu: Sărmanii tineri, săraci la bătrânețe

Comentariu: Sărmanii tineri, săraci la bătrânețe

În Germania trăiește în prezent cea mai prosperă generație de pensionari din istoria țării. Pentru tinerii de azi este însă mult mai greu să strângă bani pentru o pensie bună pe viitor. Pe ei îi așteaptă vremuri grele, crede Manuela Kasper-Claridge.

Să zicem că aveți 35 de ani și începeți să vă puneți pentru prima oară problema vârstei. Vreți să călătoriți, să vedeți lumea, probabil aveți în plan cumpărarea unei mașini, mai târziu să vă bucurați de timpul petrecut cu nepoții, cărora să le puteți face mai apoi cadou niște bani.

Da de unde, doar iluzii! Nepoții o să fie nevoiți să vă ajute pe dumneavoastră! Aceasta este realitatea amară. Din 2030, fiecare al doilea german va fi amenințat de sărăcie la bătrânețe, potrivit unui studiu al Westdeutscher Rundfunk (WDR). Pensiile vor fi prea mici pentru a mai putea trăi decent. Începând cu 2030, pensia medie în Germania va mai reprezenta doar 43,5% din venitul mediu înregistrat pe toată durata activității profesionale.

Să economisești nu este ușor astăzi

Aceasta este „răsplata” primită de la stat pentru decenii de muncă grea. Un motiv nu doar de supărare, ci și de îngrijorare. Ce stat este acesta care pretinde atât de mult de la tineri, în timp ce majorității bătrânilor le oferă apoi mai nimic?

Vă gândiți poate că nu trebuie să vă îngrijorați, că se poate preveni această situație – prin punerea de bani deoparte, pentru o pensie bună când va veni momentul. Dar cine începe azi la 35 de ani cu economisitul se confruntă cu o problemă uriașă: dobânzile la depozite sunt atât de scăzute încât această formă de plasament nu mai este rentabilă. La dobânzi de 2%, trebuie economisit de trei ori mai mult decât la dobânzi de 5%, pentru a beneficia la bătrânețe de un venit din care se poate trăi decent.

Deci, pensionarii înghit gălușca, tinerii la fel, cei care economisesc de asemenea. Unde zboară toți acești bani de care auzim? Pentru că, teoretic, am fi chipurile mai bogați. A, da, în firme offshore în conturi din Panama. Sau în noile iahturi de lux ale tot mai numeroșilor miliardari. 62 de superbogați dețin jumătate din avuția lumii. Cu totul revoltător.

Bani cash? Așa ceva nu-i place statului!

Ce ne rămâne de făcut? Să scoatem repede din conturi cât de mulți bani cash putem și să-i ascundem sub pernă? Aceasta ar fi o soluție. Măcar așa știți pe ce vă bazați și pe ce puteți pune mâna la nevoie. Mulți pensionari fac deja asta și îi sfătuiesc pe nepoți să facă la fel.

De fapt, banii lichizi rămân foarte la modă, în pofida fenomenului major de digitalizare. Peste tot în lume se folosesc banii cash, în India, în SUA, în Germania deopotrivă. La automatele de bani din Elveția deja s-au pus limite cu privire la fondurile care pot fi extrase. Pentru că în cazul banilor cash nu se poate verifica ce face clientul cu aceste fonduri. Nu doar banca vrea să aibă aceste informații, ci și statul, care dorește să încaseze mereu tot mai multe impozite.

Ce mai este sigur?

Să pui banii sub saltea la 35 de ani, ca să mai rămână ceva din ei la bătrânețe, nu este însă o soluție atât de sigură. Cineva poate să vină să-i fure, mai ales că auzim mereu de creșterea numărului de spargeri în locuințe.

Altă variantă – cumpărarea unei locuințe. Poate fi rentabil la actualele dobânzi scăzute. Creditele sunt acum mai rentabile ca oricând. Dar atenție: următoarea bulă imobiliară se va sparge cu siguranță cândva! Riscul de a înregistra pierderi este foarte real, dacă prețurile pe piața imobiliară încep brusc să scadă.

Prin urmare, potențialii pensionari trebuie să se pregătească deja pentru vremurile grele care îi așteaptă.

Sursa: DW / flux.md

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.