Lista mondiala si regionala a codurilor PLU

plu_bananeCodul de bare pe autocolant este pentru identificarea pretului. Etichetele de pe fructe si legume vor avea, de asemenea, un cod de 4 sau 5 cifre. In cazul in care productia dumneavoastra are 4 cifre, aceasta inseamna ca a fost „crescut conventional, dar nu ecologic”. In cazul in care are 5 cifre, si incepe cu un 9, aceasta inseamna ca productia a fost cultivata ecologic. Un cod de 5 cifre care incepe cu un 8 indica faptul ca productia a fost modificata genetic.

De exemplu, daca un mar are codul  “6584″, marul a fost crescut dintr-un rasad nealterat cu posibila utilizare a fertilizantilor si a pesticidelor. Un alt mar care are codul “96584″ a fost crescut ecologic. Un mar avand codul “86584″ a fost modificat genetic.

Este acest kiwi italian ecologic? Sau cumva modificat genetic? Este usor sa afli – doar citeste autocolantul!

Autocolantele si etichetele produselor detin mult mai multa informatie decat un nume simpatic sau un sloganul unui fruct sau al unei legume. Citind numarul autocolantului, poti de fapt sa confirmi daca produsul pe care il tii in mana esteecologic, conventional sau / si modificat genetic.

plu_banane_detaliu

In continuare, observa ca etichetele de pe fructe si legume au un cod de 4 sau 5 cifre.
Daca produsul tau are 4 cifre, inseamna ca a fost „crescut in mod conventional, insa nu ecologic”.
Daca are 5 cifre, si incepe cu 9, inseamna ca produsul a fost crescut in sistemecologic.
Un cod de 5 cifre care incepe cu 8 indica faptul ca produsul a fost modificat genetic.

De exemplul, un fruct de kiwi care afiseaza codul “4030″, inseamna ca acesta a fost crescut in  sistem conventional. NU este modificat genetic. Acelasi lucru este valabil pentru un pepene cu numarul: “4317″. Daca autocolantul unui mar ne afisa  ”96584″  insemna ca acesta fusese cultivat in sistem ecologic. Un mar cu numarul  ”86584″  ar fi modificat genetic.

Cum sa decodezi informatia de pe autocolantele acelea micute

Chiar daca nu prea suntem incantati de prezenta lor pe fructe, autocolantele sau etichetele atasate acestora, fac mai mult decat sa accelereze procesul de scanare la casa de marcat. Codul PLU sau numarul de identificare a pretului imprimat pe autocolant, iti spun cum a fost crescut fructul respectiv.
Asa cum ne raporta  Maria Gallagher, in numarul din 26 Iunie 2002 al Philadelphia Inquirer, prin citirea codului PLU, iti poti da seama daca fructul a fost modificat genetic, crescut in sistem ecologic sau cu ajutorul fertilizantilor chimici, fungicidelor sau al erbicidelor.

plu_marObservati cum functioneaza:
Pentru fructul crescut in sistem traditional (cu inputuri chimice), codul PLU de pe autocolant consta din 4 cifre. Fructul crescut in sistem ecologic are un cod PLU  de 5 cifre prefatat de cifra 9. Fructele modificate genetic au un cod PLU din 5 cifre prima fiind cifra 8. De exemplu,

O banana crescuta in sistem conventional va avea codul: 4011
O banana ecologica: 94011
O banana modificata genetic: 84011

Sistemul numeric a fost dezvoltat de catre Consiliul de identificare electronica a produselor, un afiliat al Produce Marketing Association, un grup comercial din Newark, Delaware. Din octombrie 2001, consiliul a alocat mai mult de 1200 de coduri PLU pentru articole de productie individuala.

Comunicat realizat de Asociatia Bio Romania.