Selectați pagina

Codul Educaţiei a fost discutat cu societatea civilă care propune şcoală la domiciliu

Codul Educaţiei a fost discutat cu societatea civilă care propune şcoală la domiciliu
Şcoală la domiciliu şi lecţii de antreprenoriat încă din clasa întâi. Asta propune societatea civilă chemată la Comisia parlamentară educaţie pentru dezbateri publice. Deputaţii şi ministrul Educaţiei, Maia Sandu, au ascultat propunerile şefilor de Direcţii de Învăţământ, ale directorilor de şcoli şi ale părinţilor care s-ar putea regăsi în noul Cod al Educaţiei.
Câţiva părinţi veniţi la dezbaterile publice pe marginea proiectului noului Cod al Educaţiei insistă să avem un sistem de „home schooling”, adică învăţământ la domiciliu.
[youtube]http://youtu.be/6HhKX0I9cw8[/youtube]
Ala Stârcu, părinte, Floreşti: «Aşa cum un părinte este capabil să facă mâncare, să îngrijească de familie, să o ţină unită, aşa poate face şi educaţie cum face până şi la şapte ani, de ce statul trebuie să facă monopol în această educaţie».

Vitalie Bugaian: «În Cehia, Slovacia, Lituania, Polonia, Ungaria, educaţia la domiciliu este o opţiune pentru părinţi, de ce este ignorată în Codul Educaţiei nou, este nou, avem vectorul spre UE, de ce nu există educaţia la domiciliu şi de ce există ea doar pentru copiii handicapaţi».

Liliana Nicolăescu-Onofrei, viceministrul Educaţiei: «Aveţi dreptate, în Cod, învăţământul la domiciliu prevede anume  situaţiile pentru copii cu cerinţe educaţioanle speciale care pentru o anumită perioadă sau chiar pentru perioada şcolarităţii nu pot să facă parte din colectivul şcoalаr. Competenţele de socializare, competenţele civice, de lucru în echipă sunt foarte importante, ne propunem să insistăm pe acestea, în condiţiile home schooling nu cred că putem realiza şi garanta aşa ceva».

Chiril Lucinschi, preşedintele Comisiei Cultură, Educaţie, Cercetare, Tineret, Sport şi Mass-media: «Noi ştim foarte bine în ce stare se află familia din Republica Moldova, sunt multe familii incomplete şi noi trebuie la etapa actuală nu ne putem permite acest lux».

S-a mai propus introducerea în curricum-ul şcolar a lecţiilor de antreprenoriat.

Raisa Borduja, şefa Direcţiei învăţământ, Ştefan-Vodă: «Ar fi bine să îl începem chiar din clasa întâi, în cadrul orelor de educaţie civică, câte puţin, noţiunile iniţiale, accesibile pentru ca mai apoi trecântd la altă etapă, gimnazială, liceală să fie o altă complexitate».

Toate propunerile vor fi examinate, iar o parte din ele s-ar putea regăsi în proiect. Codul Educaţiei prevede, printre altele, învăţământ obligatoriu până la vârsta de 18 ani  şi  alegerea directorilor de instituţii prin concurs pentru un mandat unic de 4 ani.

Sursa: tv7.md

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne găseşti şi pe:

Статьи на русском языке

Статьи на русском языке