Selectați pagina

CNAM copiază Guvernul și propune un proiect prin care blochează desecretizarea contractelor încheiate cu instituțiile medicale

CNAM copiază Guvernul și propune un proiect prin care blochează desecretizarea contractelor încheiate cu instituțiile medicale

CNAM a propus pentru dezbateri publice un proiect de modificare a contractului-tip pe care îl semnează anual cu fiecare instituție care acordă servicii medicale și care primesc bani publici în acest scop.

Printre alte modificări propuse se regăsește și cea referitor la „asigurarea transparenței”. Numai că autoritatea a neglijat propunerile de până acum din partea societății civile, dar și a deputaților, și a copiat mot-a-mot o sintagmă propusă de Guvern prin care nu se face altceva, decât a arunca încă un val de incertitudine și lipsă de claritate asupra modului în care sunt cheltuiți banii din Sănătate.

Prin proiectul propus pentru dezbateri publice pe 2 octombrie, CNAM intenționează să introducă mai multe modificări la contractul-tip, semnat cu instituțiile medicale. Documentul este amplu și prevede schimbări în diverse etape ale gestionării banilor, inclusiv introducerea unor amenzi mai stricte pentru prestatori. Aici găsim și articolul despre care CNAM anunță în Nota Informativă că va „stabili un spectru mai larg de transparență în procesul de executare a contractelor de acordare a asistenței medicale în cadrul FAOAM”. Modificarea cu pricina este textul copiat mot-a-mot din avizul negativ al Guvernului, prezentat la proiectul de lege al deputatei Oxana Domenti, care prevedea reguli stricte de transparență. De altfel, Guvernul a fost criticat de numeroase organizații non-guvernamentale pentru acel aviz lipsit de argumente fondate și care demonstra că Guvernul nu vrea ca astfel de date sensibile să ajungă publice. Atunci, un apel publicat a fost expediat Guvernului și Parlamentului, iar organizațiile semnatare au atenționat autoritățile referitor la două aspecte-cheie:

  1. Modificările privind asigurarea transparenței și anume publicarea contractelor încheiate cu cele peste 400 de instituții care prestează servicii medicale și beneficiază de bani de la CNAM, trebuie să se face prin lege, pentru a exista certitudinea că nu vor exista blocaje privind accesarea informațiilor de interes public, așa cum se întâmplă acum și nu prin modificări la contractul-tip, așa cum propunea Guvernul.
  2. Informațiile relevante de interes public vizează, fără excepții și echivocuri, banii pe care instituțiile, atât publice, cât și private, îi gestionează în cadrul FAOAM. Conform Legii privind asigurarea accesului la informații, dar și legii privind transparența în procesul decizional, bugetele și modul de gestionare a acestora nu poate rămâne secret.

Așadar, prin modificările operate, CNAM nu a făcut decât să neglijeze propunerile făcute până acum și să adopte poziția Guvernului. Adică, compania se oferă „să plaseze pe pagina sa web oficială, în termen de 15 zile de la data încheierii contractului de acordate a asistenței medicale, informația privind denumirea prestatorului de servicii medicale, data încheierii Contractului, tipul asistenței medicale ce urmează a fi acordat de prestator, precum și alte informații relevante necesare persoanelor asigurate”. Ce înseamnă „informații relevante necesare” nu au explicat nici Guvernul, nici CNAM.

CNA da, CNAM – ba

CNAM s-a grăbit să propună modificări la contractul-tip, intenționat sau nu, fără să țină cont de recomandările CNA. De altfel, Centrul Național Anticorupție a avizat pozitiv proiectul deputatei Oxana Domenti și a constatat că „este în conformitate cu interesul public”.

Unde s-a pierdut interesul public ?

Experții au atenționat și anterior că lipsa clarității în gestionarea banilor publici creează precedente periculoase. „Alternativa propusă de Guvern, de a completa Contractul-tip cu norme ce ar prevedea plasarea pe pagina web oficială a CNAM a informației privind denumirea prestatorului de servicii medicale, data încheierii contractului, tipul asistenței medicale ce urmează a fi acordată, precum și alte informații „relevante persoanelor asigurate” nu soluționează problema transparenței. Atenție! Guvernul vrea să facă publică doar informația despre tipul asistenței medicale, nu și informația sensibilă, cu adevărat de importanță majoră, care poate constitui un indicator real al modului cum sunt gestionate fondurile”, atenționa expertul din cadrul Centrului PAS, Ghenadie Țurcanu.

Menționăm că atât redacția Sănătate INFO, cât și Centrul PAS au expediat solicitări oficiale prin care au cerut ca datele financiare referitor la instituțiile contractate în cadrul FAOAM să fie publice, însă CNAM a refuzat să prezinte informația de fiecare dată. Solicitări oficiale au fost expediate și secretarului general adjunct al Guvernului, Roman Cazan.

Autor:  Irina Papuc, e-sanatate.md

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne găseşti şi pe:

Статьи на русском языке

Статьи на русском языке