În momentul de faţă, sunt 9 ţări care au trecut de 1.000 de oameni diagnosticați oficial cu Coronavirus: China, Italia, Japonia, SUA, Coreea, Germania, Franţa, Spania şi Elveţia. Ţări de pe 3 continente şi extrem de diferite ca mod de viaţă, cultură şi chiar structură demografică, relatează gsp.ro

Coronavirus – statistici și întrebări

Care dintre ele ţin cel mai bine piept celui mai mare pericol, decesele? De departe, aproape fără niciun rival la acest capitol este Germania. Are un număr mare de infectări, aproape 3.500, dar a raportat până în acest moment doar 8 decese. Ceea ce înseamnă un procent de numai 0,2%.

Lângă Germania stă Elveţia. Deşi are aproape 1.200 de cazuri, foarte multe raportat la populaţia ţării, sub 9 milioane de locuitori, Ţara Cantoanelor a pierdut doar 9 persoane. Procent de sub 0,9%. Şi tot sub 1% are şi Coreea de Sud, a 4-a ţară cea mai afectată, după China, Italia şi Iran. Coreea are 71 de decese, dar şi aproape 8.000 de cazuri.

La polul opus e Italia, care pare că de la zi la zi pierde tot mai mult teren în fața acestui virus ucigaş. A ajuns la aproape 1.300 de decese şi la peste 17.600 de cazuri de persoane cu Covid-19, ceea ce duce procentul celor care au murit la peste 7%. De aproape două ori mai mare chiar şi decât în China şi cu peste 50% față de victimele din Iran.

Rata mortalităţii din cauza coronavirusului în ţările cu peste 1.000 de bolnavi

Țară Procent decese*
1. Germania 0,2%
2. Elveția 0,8%
3. Coreea de Sud 0,9%
4. SUA 2%
5. Franța 2,1%
6. Spania 2,8%
7. China 3,9%
8. Iran 4,5%
9. Italia 7,16%

* număr persoane decedate raportat la numărul total de cazuri confirmate cu Covid-19

Care pot fi explicaţiile pentru aceste diferenţe extrem de mari?

Una dintre explicaţiile care au tot circulat în ultima vreme pentru drama pe care o traversează Italia este că populaţia din Peninsulă e foarte îmbătrânită, iar coronavirusul face victime cu precădere în rândul persoanelor trecute de 65-70 de ani.

Conform unui raport InStat din 2017, Italia era a doua cea mai îmbătrânită ţară din lume. Acest raport arăta că în Italia există 169 de persoane în vârstă la fiecare 100 de tineri! Italia e o ţară îmbătrânită şi aceasta poate fi cauza pentru numărul incredibil de mare de decese.

Dar prima ţară cea mai bătrână din lume, conform aceleiaşi surse, e Japonia! Iar Japonia, care a fost a 3-a ţară, după China şi Coreea, care a fost cea mai afectată, imediat după începutul acestei epidemii, e acum în afara top 10 din punctul de vedere al infectărilor. Are doar 700 de cazuri cu Covid-19 la o populaţie de aproape 130 de milioane de locuitori, mai mult de dublu faţă de Italia! Şi procentul celor care au murit e relativ mic, 2,7%, de aproape 3 ori sub cel din Italia.

22%dintre persoanele care s-au infectat cu Covid-19 şi care aveau vârsta de peste 80 de ani au decedat

3,75%e procentul deceselor la nivel planetar produse de infecţia cu coronavirus

*Sursa datelor: site-ul worldometers.info, care oferă în timp real situaţia în toate ţările din lume privind numărul celor infectaţi şi al celor care s-au însănătoşit, dar şi al decedaţilor