Selectați pagina

Citricele ar putea fi tratate cu o substanță care atacă ficatul și rinichii: Citiți cu atenție etichetele!

Citricele ar putea fi tratate cu o substanță care atacă ficatul și rinichii: Citiți cu atenție etichetele!

Directorul general al Autorității pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, avertizează consumatorii să citească foarte atent etichetele citricelor pe care le cumpără, pentru că unele dintre acestea sunt conservate cu Imazalil, o substanță foarte periculoasă folosită pentru combaterea bolilor la plante, dar a cărei utilizare în agricultură este interzisă de legislația UE, notează News.ro.

„Citiți cu atenție eticheta produselor pe care doriți să le achiziționați și e bine să știți că: portocalele și citricele conservate cu IMAZALIL sunt foarte periculoase pentru consumul uman. THIABENDAZOL-IMAZALIL sau E233 acoperă coaja citricelor, este folosită pentru combaterea bolilor la plante și are o acțiune fungicidă”, afirmă Anghel, prezentând și o eticheta de citrice provenite din Turcia, pe care este menționată substanța.

Directorul ANPC afirmă că ingerarea acestei substanțe atacă ficatul și rinichii și ar putea fi cancerigenă.

„Fructele și legumele stropite cu acest pesticid nu au un miros diferit și nici o culoare aparte”, precizează Paul Anghel, adăugând că legislația Uniunii Europene interzice folosirea Thiabendazol – Imazalil în agricultură.

„Atentie! Intoxicarea poate surveni chiar dacă nu se ingerează coaja fructelor și legumelor stropite. Acestea trebuie spălate pentru îndepărtarea pesticidului de pe suprafața lor!”, subliniază directorul general al ANPC, scrie hotnews.ro.

Problemele consumatorilor din Republica Moldova sunt similare cu ale celor din România, citricele fiind importate, în principal, de la aceiași producători sau dfistribuitori. Mai mult decât atât, noi stăm mai prost la capitolul protecția consumatorilor decât frații de peste Prut.

 

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *