Era într-o duminică, în urmă cu doi ani. Biserica de lângă Cimitirul A. din Atena era plină de lume. Sfânta Liturghie, cu imnurile frumoase şi cuprinsul sugestiv, îi cutremurase pe cei din biserică.

La un moment dat, după Cu frica de Dumnezeu… la Uşile împărăteşti a apărut cel ce rostea predica. Cu voce cuprinsă de emoţie şi într-un chip ce arăta clar că credea în ceea ce spune, a început să analizeze textul din Evanghelie. Intr-un loc a spus cam aşa:

– Trebuie, fraţii mei, să credem că numai legătura noastră cu Dumnezeu ne poate da rezistenţă şi curaj în lupta vieţii. Sufletul nostru are nevoie de Dumnezeu. Casa noastră are nevoie de Dumnezeu. Şcoala are nevoie de Dumnezeu. Negustoria are nevoie de Dumnezeu. Atelierul are nevoie de Dumnezeu. Societatea are nevoie de Dumnezeu.

Mai mult de Dumnezeu! Sus inimile! Nu există problemă care să rămână nerezolvată sub răsuflarea şi lumina lui Hristos. Câţi simt că sufletul lor se topeşte, să nu deznădăjduiască. Dumnezeu este lângă noi.

Cam acestea şi altele de felul acesta, le-a spus predicatorul..

Printre cei din biserică era şi unul rare în vremea aceea trecea printr-o criză familială. Curajul său slăbise. Şi i-a venit ideea sinuciderii. In ziua aceea voia să-şi pună capăt zilelor. Nu mai putea îndura.

A venit la biserică pentru ultima oară. După aceea, totul se va sfârşi… Avea otrava în buzunar.

Insă… a auzit acea predică. L-a cutremurat. I-a adus în minte alte gânduri. I-a dat curaj şi linişte. A plâns pentru păcatul pe care era să-l facă…

Şi după ce s-a terminat Sfânta Liturghie a ieşit afară, s-a depărtat puţin şi a vărsat otrava în râul care trece pe acolo…

S-a uşurat îndată. A privi! iarăşi soarele cu optimism. Şi-a făcut crucea cu credinţă. Şi a reintrat în lupta vieţii…

Astăzi este un om fericit. îşi aminteşte cu recunoştinţă de acea Sfântă Liturghie. Şi lăcrimează de emoţie…

Dumnezeul meu! Câte mijloace foloseşti pentru a ne salva!

Fragment din cartea „Limonariul mirenilor – Crucea vietii. Intamplari de folos”, Editura Egumenita