Selectați pagina

Cît de nesigure sînt rețelele WiFi

Cît de nesigure sînt rețelele WiFi

După analizarea informațiilor din peste 31 de milioane de hotspots Wi-Fi din toată lumea, Kaspersky Lab a descoperit că 28% dintre acestea nu sînt securizate și pun în pericol datele personale ale utilizatorilor.

Prin urmare, tot traficul transmis prin intermediul acestor rețele, inclusiv mesajele personale, parolele, documentele și nu numai, pot fi ușor interceptate și folosite de atacatori.

25% dintre rețelele Wi-Fi din lume nu sînt criptate sau protejate cu o parolă de vreun fel. Prin urmare, informația pe care o transmit este la liber și poate fi citită de terți. Alte 3% dintre hotspoturi folosesc WEP (Wired Equivalent Privacy) pentru a cripta datele, iar acest protocol nu este sigur și poate fi spart în cîteva minute, cu ajutorul unor instrumente disponibile pe Internet.

Restul de aproape trei sferturi dintre punctele Wi-Fi folosesc o formă de criptare mai bună, bazată pe protocoalele WPA (Wi-Fi Protected Access). Efortul necesar pentru a sparge aceste rețele depinde de setări, inclusiv de cît de bune sînt parolele. Dacă parola este slabă sau accesibilă public (de exemplu, afișată într-o cafenea), un infractor va putea să decripteze traficul transmis prin intermediul rețelei.

Țările cu cel mai mare procent de rețele Wi-Fi necriptate includ destinații turistice populare, cum ar fi Thailanda, Franța, Israel, SUA. Turiștii sînt printre cele mai vulnerabile categorii pentru că cel mai apropiat hotspot Wi-Fi este, adesea, singura modalitate de a se conecta la Internet. În același timp, un alt studiu sugerează că doar 57% dintre utilizatorii de Internet sînt preocupați de faptul că datele lor pot fi intercepte în timpul unei sesiuni Wi-Fi.

Experții recomandă precauția în cazul activităților care presupun riscuri mari, cum ar fi cele de online banking sau cumpărăturile online. De asemenea, e de preferat să se folosească măsuri suplimentare de protejare a traficului, cum este tehnologia VPN (Virtual Private Net).

Noile soluții Kaspersky Internet Security și Kaspersky Total Security integrează funcția Secure Connection, care criptează toate datele trimise și primite prin intermediul unui canal de comunicare. În funcție de setările utilizatorului, Secure Connection poate fi lansată automat cînd se realizează conectarea la o rețea nesecurizată sau atunci cînd se desfășoară operațiuni potențial periculoase online.

Sursa: Zoomit.md

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *