Selectați pagina

Cine va fi vaccinat prioritar împotriva Covid în Moldova?

Cine va fi vaccinat prioritar împotriva Covid în Moldova?

În fază inițială, în R.Moldova vor fi vaccinați împotriva Covid personalul medical și persoanele din grupurile de risc, anunță Ministerul Sănătății, relatează portalul noi.md

Potrivit autorităților, prin vaccinarea personalului medical, sistemul de sănătate va putea să acorde toată atenția pentru tratarea fiecărui pacient infectat cu Covid-19, și în același timp să nu se expună riscului de a se infecta și a face boala într-o formă severă.

Acest lucru va permite personalului medical să salveze și mai multe vieți, inclusiv viața medicilor și asistenților medicali, care lucrează de la începutul pandemiei în prima linie.

Vaccinarea persoanelor din grupurile de risc, îi va proteja de infecție, de formele severe de boală, care necesită spitalizare și, desigur, de urmările grave provocate de Covid-19, care pot cauza inclusiv decesul. Vaccinarea persoanelor vulnerabile va duce la scăderea considerabilă a numărului de decese și va reduce din presiunea enormă la care este supus zilnic sistemul medical.

Odată ce disponibilitatea unuia sau mai multor vaccinuri autorizate și achiziționate crește, vaccinarea va fi realizată pentru un grup mai mare de populație, pînă la imunizarea tuturor celor, care și-au exprimat dorința de a se vaccina.

Grupurile țintă ale campaniei de vaccinare au fost stabilite conform recomandărilor globale (epidemiologice, medicale, etice) ale Grupului Consultativ Strategic de Experți în Imunizare (SAGE). Prioritatea va fi acordată următoarelor grupuri:

Lucrătorii medicali /sau Lucrătorii din domeniul sănătății.

Personalul și beneficiarii din cadrul centrelor de plasament temporar sau de lungă durată.

Adulții cu vîrsta mai mare de 60 ani (grup cu risc sporit).

Persoanele cu comorbidități.

Lucrătorii din domeniul social.

Lucrătorii din domeniul educației.

Angajații structurilor de menținere și asigurare a ordinii publice, apărării și securității statului, lucrătorii sistemului penitenciar.

Populația generală, indiferent de vîrstă, care nu s-au regăsit în grupurile prioritare.

Reamintim că, potrivit unui sondaj realizat anterior de Noi.md, majoritatea cetățenilor sînt pentru ca vaccinarea să fie realizată doar la dorință. Totodată, internauții sînt de părere că Moldova poate decide și singură ce tip de vaccin să administreze populației.

De menționat că anterior, Rusia și-a exprimat disponibilitatea de a furniza Moldovei 100.000 de doze de vaccin anti-COVID Sputnik V, iar restul dozelor necesare pentru țară timp de 4-6 luni în cazul în care vaccinul ar fi fost înregistrat. Potrivit acestuia, la 20 ianuarie, Fondul Rus de Investiții Directe a furnizat părții moldovenești întregul pachet de materiale pentru înregistrarea rapidă a Sputnik V.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Статьи на русском языке

Статьи на русском языке

Comentarii