Selectați pagina

Cifre: Guvernul precedent a rambursat cei mai mulți bani FMI-ului

Cifre: Guvernul precedent a rambursat cei mai mulți bani FMI-ului

Republica Moldova a devenit membră a Fondului Monetar Internațional în 1992, de atunci toate guvernele de la Chișinău au luat credite de la FMI pentru a asigura echilibru sistemului financiar național. Însă, după ce sunt cheltuiți, acești bani trebuie întorși înapoi.

Într-un grafic cu sumele de bani luate de fiecare guvern în parte și sumele întoarse fondului, observăm că Guvernul condus de Pavel Filip a rambursat cei mai mulți bani FMI-ului, și anume 177 de milioane de dolari. Cei mai puțini bani a întors Guvernul Sagheli – 5,1 milioane.

Graficul mai arată că cei mai mulți bani a împrumutat de la FMI Guvernul Filat, este vorba de peste 320 de milioane de dolari. Acest guvern însă a întors doar 19 milioane.

Amintim că Guvernul Sandu, din prima lună de preluare a puterii, s-a angajat să ia de la FMI 46,5 milioane de dolari pentru 2019. În acest context, ministra Finanțelor Natalia Gavriliță a decis luarea unor măsuri foarte dure, precum: creșterea taxelor pentru unele categorii de agenți economici, majorarea impozitelor pe venit, impozitarea tichelor de masă acordate gratuit muncitorilor, impozitarea majorată a vânzării imobilelor, sau tăierea premiilor pentru toți bugetarii.

Anunțarea acestor măsuri evident că a stârnit un val de reacții negative în societate. De menționat că Guvernul Sandu intenționeză să ia noi credite de la FMI și în 2020.

A se vedea şi https://www.imf.md/imfmoldrom.html

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *