Aflarea în locurile publice – păduri, parcuri, alei, plaje etc. – în grupuri mai mari de trei persoane este interzisă. Respectarea distanţei fizice de un metru este obligatorie, indiferent de numărul de persoane prezente în locurile publice. Prevederile se conţin în hotărârea Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică din 27 noiembrie, transmite IPN.

Printre măsurile obligatorii de control şi combatere a infecţiei COVID-19 se numără şi purtarea măştilor de protecţie în toate spaţiile publice (de uz comun) deschise şi închise, în special în transportul public. Masca trebuie să acopere gura şi nasul.

Persoanelor în vârstă de peste 63 de ani le este interzisă aflarea în afara domiciliului fără necesitate stringentă. Excepţie sunt deplasările în interes de serviciu, atunci când activitatea nu poate fi desfăşurată la distanţă, deplasările pentru asigurarea cu produse alimentare; deplasarea pentru asistenţă medicală ce nu poate fi amânată; deplasarea pentru alte motive justificate şi care nu pot fi amânate.

De asemenea, este interzisă aflarea pe terenurile de joacă pentru copii, terenuri sportive, parcuri de distracţii şi zone de agrement.

Se interzice intrarea pe teritoriul Republicii Moldova, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetăţenilor străini şi apatrizilor care vin din ţările clasificate ca zonă roşie, cu unele excepţii.

Totodată, persoanele care traversează frontiera de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova şi vin, direct sau în tranzit, din ţări clasificate ca zonă roşie, vor completa, în mod obligatoriu, fişa epidemiologică, precum şi vor semna declaraţia pe propria răspundere de a respecta regimul de autoizolare de 14 zile, în locurile determinate.

Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică a decis instituirea stării de urgenţă în sănătate publică pe întreg teritoriul ţării în perioada 30 noiembrie 2020 – 15 ianuarie 2021.