Selectați pagina

Chirtoacă despre camerele de supraveghere: “Avem o monitorizare sovietică şi putem spune că deja e vorba de abuz”

Chirtoacă despre camerele de supraveghere: “Avem o monitorizare sovietică şi putem spune că deja e vorba de abuz”

camere de supravegherePrimarul Capitalei, Dorin Chirtoacă, este deranjat de blitzurile camerelor de supravegere instalate pe străzile oraşului.

Potrivit edilului, camerele video ar trebuie să semnaleze doar atunci când şoferul a comis o încălcare.

“La noi mergi ca prostu, este absurd. Circuli cu 40 la oră clipeşte, circuli cu 50 la oră, tot clipeşte, mergi cu 60 – la fel clipeşte. În mod normal, camerele trebuie să filmeze atunci când încalci, dar la noi ce se întâmplă? Mă întreb, ele filmează încălcările sau cine şi pe unde circulă. Dacă situaţia este aşa atunci avem o monitorizare sovietică şi putem spune că deja e vorba de abuz”, a menţionat Dorin Chirtoacă.

În acest context, primarul Chişinăului a cerut ca pe străzi, în special pe strada Alecu Russo, să fie instalate indicatoare de viteză.

“Camerele video trebuie să îţi dea de ştire doar atunci când ai încălcat viteza. Aşa e în ţările europene. Dar la noi nu ştiu cum e, de aceea cer să fie instalate indicatoare de viteză, astfel ca şoferul să cunoască care e limita. În aşa situaţie dacă camerele de supraveghere te filmează, conducătorul auto va şti pentru sine dacă a fost sau nu o încălcare. Rog ca problema să fie rezolvată timp de două săptămâni”, a punctat Dorin Chirtoacă.

În Chişinău au fost instalate aproximativ 500 de camere de supraveghere în 40 de intersecţii. Imaginile în care sunt surprinse încălcări ale regulilor circulaţiei rutiere sunt transmise online la Centrul de Monitorizare şi control al traficului. Dispozitivele pot depista concomitent până la şapte automobile care se deplasează cu exces de viteză. Autorităţile promit că, până la sfârşitul anului 2015 vor fi instalate sisteme de supraveghere şi pe traseele naţionale.

Proiectul este susţinut financiar de Republica Populară Chineză care a oferit 4 milioane şi jumătate de dolari. Iar Guvernul Moldovei a alocat încă 6,5 milioane de lei pentru lucrări de montare, construcţie şi telecomunicaţii.

Sursa: publika.md

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *