Selectați pagina

China interzice și vânzarea online a Bibliei

China interzice și vânzarea online a Bibliei

Restricţia a venit pe fondul negocierilor dintre Beijing şi Vatican pentru numirea episcopilor şi arhiepiscopilor catolici. În China există o ruptură între Biserica Catolică controlată de stat și cea care funcţionează clandestin. Relaţiile dintre China și Vatican sunt tumultoase încă din 1951, partea chineză dând vina pe poziţia anticomunistă a Bisericii Catolice. Observatorii au declarat că noile măsuri ar putea fi un semn al unei represiuni mai ample. Un purtător de cuvânt al guvernului a declarat că Vaticanului nu i se va permite niciodată controlul asupra clerului din China.

Decizia referitoare la vânzarea Bibliilor poate fi văzută, de asemenea, ca un pas în plus făcut pentru promovarea budismului și a taoismului, ca parte a eforturilor președintelui Xi Jinping de întărire a valorilor tradiţionale.

Măsurile de limitare a comercializării Bibliei au fost anunţate și au intrat în vigoare la începutul lunii martie. Astfel, în urma căutărilor pentru „Biblie”, în cadrul magazinului online JD.com, motorul de căutare nu mai afişează niciun rezultat, în timp ce în cadrul Taobao, Amazon sau Dang Dang, această decizie a dus şi la dispariţia altor publicaţii creştine, precum cărţi de poveşti sau studii religioase. Cu toate acestea, unii comercianţi au oferit materiale de analiză a Bibliei sau povești ilustrate.

În China, Bibliile tipărite nu puteau fi cumpărate decât în magazinele bisericilor care au aprobare de la guvern. Dintre toate confesiunile din China, care includ budismul, taoismul, islamul și credinţele populare, creștinismul era singura religie a cărei carte sfântă nu poate fi vândută prin modalităţile uzuale de comerţ. În ultima perioadă, prin magazinele online, Biblia devenise foarte ușor accesibilă în China. Decizia recentă a autorităţilor chineze a urmărit stoparea acestui fenomen.

William Nee, cercetător la Amnesty International, a declarat că guvernul chinez ar trebui să anuleze imediat decizia de necomercializare a Bibliilor și să ofere asigurarea că toţi creștinii, dar și membrii altor religii își pot exercita credinţa fără intervenţie sau intimidare din partea guvernului. „Pentru un guvern care tocmai a susţinut că sprijină libertatea religioasă, este ridicol că Biblia, cartea de referinţă a creștinismului, nu poate fi găsită pe marile platforme chineze de comerţ electronic”, a declarat acesta.

De ani de zile, China are o atitudine intolerantă faţă de exercitarea libertăţii religioase. Represiunea îndreptată împotriva creştinilor din China a dus la îndepărtarea între anii 2014 şi 2016 a 1.500 de cruci de pe clădirile bisericilor, dărâmarea clădirilor și arestarea creştinilor care sunt surprinşi că se închină în afara locurilor autorizate. Nivelul de persecuţie cu care se confruntă creștinii din China, al căror număr se estimează că a ajuns la 38 de milioane, a atins cote alarmate, se arată într-un raport al Organizaţiei Freedom House din SUA.

semneletimpului.ro

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *